Последни новини
Home / Законът / Миглена Тачева се кандидатира за шеф на НИП (обновена)

Миглена Тачева се кандидатира за шеф на НИП (обновена)

Defakto.bg

Досегашният директор Драгомир Йорданов също внесе документи

Бившият правосъден министър Миглена Тачева е новият кандидат за директор на Националния институт на правосъдието. Тя е внесла документи за конкурса днес, научи De Facto Legal. Тачева потвърди новината.

В края на работния ден документите си внесе и досегашният директор на НИП Драгомир Йорданов.

„За мен  срокът за кандидатиране изтича на 1 юни. Според процесуалните правила той започва да тече от деня, следващ обявлението на конкурса“, каза другият „стар“ кандидат Антон Станков пред De Facto Legal.

Освен тръпката от надпреварата, в новия конкурс за НИП е на път да се очертае и друга – кога всъщност изтича срокът за номиниране.  Останалите извън него рискуват да останат „недопуснати“.

Решението на Управителния съвет на НИП за рестарт на изборната процедура е от 17 май т.г. В поместената на сайта на институцията обява на 18 май се сочи, че срокът за кандидатиране е 14 дни, считано от 18 май.

Върху сроковете тепърва ще се главоболи Управителният съвет.

Сега за претендентите. Новата фигура в надпреварата Миглена Тачева е популярна не само сред юристите. Тя бе председател на Варненския районен съд, зам.-министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“ и министър в мандата на кабинета „Станишев”. После бе директор на адвокатското училище.

Тачева е третият поред кандидат за НИП, който е бил правосъден министър. Антон Станков бе на поста в кабинета „Сакскобургготски”, Драгомир Йорданов – в служебното правителство на Марин Райков.

Процедурата започна повторно, след като на 10 май нито един от двамата явили се кандидати – Драгомир Йорданов и Антон Станков, не получи нужното за избор мнозинство.

Вотът е на седемчленния Управителен съвет на НИП, петима от него трябва да кажат „да” на кандидата, за да стане директор на института. В УС влизат „тримата големи” Лозан Панов (който е председател), Георги Колев и Сотир Цацаров, правосъдният министър Екатерина Захариева, двама представители на съдебния съвет – Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на СУ „Св.Климент Охридски” проф.Сашо Пенов. При гласуването на 10 май Станков получи 4 „за”, сегашният директор на НИП Драгомир Йорданов – 3 „за”. И процедурата тръгна отначало.

Изискванията към кандидатите са за 12 г. юридически стаж, чисто досие, високи професионални и нравствени качества. Според новите правила за избора, гласувани от управителния съвет навръх първия вот, те внасят и декларации за имущественото си състояние.

Мандатът на директора на НИП е 5 г. с право на преизбиране.

Ако в надпреварата този път се окажат трима, при балотаж има шанс един от тях да бъде избран.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.