Последни новини
Home / Законът / Административен съд Русе: Изборът на кмет във Ветово е недействителен

Административен съд Русе: Изборът на кмет във Ветово е недействителен

Defakto.bg

 

 

., Административен съд – Русе обяви избора за кмет на Община Ветово за недействителен. Решението е от 1 юни и е по дело №137/2016 г, съобщават от съда

Припомняме, че производството бе образувано след оспорване от кандидата за кмет Мехмед Мехмед (ДПС) на решение на ОИК – Ветово, с което бе обявен за избран на втори тур за кмет на Община Ветово Георги Георгиев (Местна коалиция „Бъдеще за всички“). Най-напред в проведеното съдебно производство (по адм. дело № 512/2015г.) съдът е отхвърлил жалбата като неоснователна и недоказана, но след оспорване Върховният административен съд върна  делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

 

В хода на настоящото съдебно производство и в изпълнение на дадените указания от касационната инстанция, съдебният състав направи оглед на изборните книжа в оспорените от жалбоподателя 10 секционни избирателни комисии. В рамките на два дни в присъствието на страните бяха отделени 142 действителни и недействителни спорни бюлетини.

След извършения оглед и проверка, съдът установи разлика в броя на гласовете, записани в протокола на ОИК – Ветово, въз основа на който е издадено оспореното Решение № 149/02.11.2015 г. При направените преизчисления съдът отчете, че резултатът на двамата кандидати е изравнен. (Действителните гласове за Мехмед Мехмед се променят от 3219 на 3227 гласа, а действителните гласове за Георги  Георгиев се променят от 3233 на 3227 гласа.)

Съдът намира, че допуснатите процесуални нарушения при преброяването на гласовете и оформянето на протоколите на СИК и ОИК, повлияли върху правилното отчитане на резултатите от гласуването, са основание за отмяна на оспореното решение и обявяване на избора за недействителен (в условията на чл. 459, ал. 10, предложение първо от Избирателния кодекс).

Решението може да бъде оспорено с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

След влизане в сила на съдебния акт съдът ще уведоми Централната избирателна комисия за изпълнение на правомощията й (чл.452, ал.6, изр. 2-ро от Изборния кодекс – При равен брой гласове няма избран кмет и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет)

Пълният текст на съдебния акт е публикуван в интернет страницата на Административен съд – Русе и е на адрес:

http://delo.admcourtruse.com/s/0061d816/13752516.htm

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.