Последни новини
Home / Законът / Отчет: Държавата е платила 794 720 лева за мудно правосъдие през 2015-а

Отчет: Държавата е платила 794 720 лева за мудно правосъдие през 2015-а

Defakto.bg

През 2015 г. държавата е платила 794 720 лв. обезщетения за мудно правосъдие. Това е станало по 282 споразумения, сключени с потърпевшите, сочи отчетът на съдебния Инспекторат за работата му през миналата година. Проверките за бавно правосъдие се извършват там.

„За отчетния период в ИВСС по реда на глава трета „а” ЗСВ са постъпили общо 469 заявления. От тях по граждански, търговски и административни дела са 300 броя, а по наказателни – 169.

Изготвените констативни протоколи и становища по заявленията, след извършени проверки са 563 на брой, включително и по такива, подадени в предходен период. От тях 457 са по заявления, подадени по реда на чл. 60а, ал. 2 ЗСВ, а 106 – от лица, подавали жалби пред ЕСПЧ. След извършването на проверка е преценено, че 320 от заявленията са основателни – 106 от тях са по наказателни дела, а 214 са по граждански, търговски и административни дела“, се казва в отчета.

Ето какво още сочи Инспекторатът за работата си:

„За календарната 2015 г. ИВСС е извършил 86 комплексни планови проверки, от които 30 в съдилищата – по граждански, търговски и административни дела, 30 в съдилищата – по наказателни дела и 26 в прокуратурите, от които пет окръжни, ведно с окръжните следствени отдели към тях.

Приключени са започналите през второто полугодие на 2014 г. проверки в най-големите и натоварени съдилища и прокуратури в страната – Софийския районен съд, Софийски градски съд, както и Софийска районна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

През 2015 година в съдилищата са извършени шест тематични проверки, от които три по граждански дела, две по наказателни дела, а една тематична проверка е извършена в прокуратурите. Приключени са общо 27 контролни проверки, от които десет по граждански и четири по наказателни дела в съдилищата, и тринадесет в прокуратурите.

Общо 2205 са подадените сигнали за допуснати нарушения от съдебните органи. От тях 820 са допълнения по сигнали от предходни години, а новите са 1385 (1338 от граждани и 47 – от институции). Възраженията по приключили преписки са 127 на брой.

Приключени са преписките по 1649 сигнала, като 1206 от тях  – със становище във фазата на предварителното проучване, по 4 сигнала е извършена проверка по реда на чл. 56 – чл. 58 ЗСВ и са изготвени актове, а 138 сигнала са изпратени по компетентност до други институции. Без движение са оставени 88 преписки, отговорено е на 213 допълнения по преписки от предишни години.

Инспекторатът към ВСС е отправил 115 препоръки до административни ръководители.

За отчетния период ИВСС е отправил до ВСС 10 предложения за дисциплинарни наказания на петима съдии от Софийски градски съд, четирима съдии от Софийски районен съд и един съдия от Районен съд – Ботевград за времето докато е бил командирован в СРС. До административните ръководители на съдилищата Инспекторатът е отправил 62 предложения за ангажиране на отговорността на съдии, от които 25 – за налагане на дисциплинарно наказание, 20 предложения за прилагане на дисциплинираща мярка и 17 – за извършване на допълнителна проверка и предприемане на действия спрямо резултатите от нея. До ръководителите на прокуратурата и следствието  са направени общо 6 предложения за ангажиране на отговорността на прокурори и следователи, 5 от които за обръщане на внимание и 1 – за преценка за налагане на мярката по чл. 327 ЗСВ или налагане на дисциплинарно наказание.

Инспекторатът към ВСС продължава  да спомага за уеднаквяване на разнородната съдебна практика. През 2015 г. са изпратени 3 предложения до председателя на ВКС и едно до председателя на ВАС с искания за приемане на тълкувателни решения, както и 5 становища до ВКС по образувани тълкувателни дела. Главният прокурор е сезиран с един сигнал за преценка за необходимостта от предприемане на действия по уеднаквяване на установена разнородна практика в прокуратурите.

С писмо на главния инспектор от 18 май 2016 г. Отчетът на ИВСС за 2015 г. е изпратен на ВСС, съгласно чл. 54, ал.1 т. 8 ЗСВ.“

Пълният текст на Отчета за дейността на ИВСС за 2015 г. може да намерите на следния адрес: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16 .

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.