Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдието: Никой не саботира европроверката на прокуратурата

Министерство на правосъдието: Никой не саботира европроверката на прокуратурата

Defakto.bg

След като в понеделник началото на европроверката на прокуратурата изненадващо се отложи, днес Радан Кънев обяви свое запитване до премиера Борисов дали има саботаж на външния независим анализ. Бившият правосъден министър Христо Иванов също изрази съмнение за това.

От Министерството на правосъдието изпратиха следното съобщение:

„По повод публичните оценки на народни представители за отлагането на мисията за изготвяне на независим анализ на Прокуратурата, Министерството на правосъдието би искало да изрази своето разочарование, че за пореден път опитите за реформа в съдебната система се използват за политически цели. Така важната не само за магистратите, но и за цялата общественост съдебна реформа стана жертва на политически манипулации. Независимият анализ на прокуратурата е от изключителна важност както за гражданското доверие в съдебната система, така и за реформата в прокуратурата в частност.

Министерството на правосъдието на Република България високо оценява усилията на Европейската комисия да подготви и организира тази експертна мисия, за което има пълната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов и цялото правителство. И приема експертната помощ като ясен знак за ползотворно партньорство и успешно сътрудничество в процеса на реформа на съдебната система.

Посещението на европейските експерти, които ще направят независим анализ на Прокуратурата, трябваше да започне на 30 май по предварително изготвена програма съвместно с Прокуратурата на Република България и Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на Европейската комисия. До този момент мисията бе отлагана по инициатива на партньорите ни от Брюксел няколко пъти за изчистване на техническите детайли. Припомняме, че посещението на експертите бе планирано от Европейската комисия първоначално за 8 април т.г., но бе отложено от тях.

В мисията е предвидено да участват прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, които да проведат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба и други документи, с които работи Прокуратурата на Република България.

Прокурорите бяха излъчени от Европейската комисия след консултации между изпълнителната и съдебната власт на съответната изпращаща държава. Министър Захариева и нейният екип многократно отправяха молба за бързо номиниране на тези магистрати при всичките си политически и дипломатически контакти.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. За целта бяха преведени на английски език голям обем от документи. Остават за доуточняване част от подробностите в методиката на работата на мисията, както и работните срещи на експертите. Партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици. През това време ще се продължи подготовката на материалите, с цел ефективната работа на експертите в България. Мисията на европейските експерти в българската прокуратура ще се състои.

Министерството на правосъдието смята, че интересът на България от навременния старт на проверката е голям. Въпреки че окончателният доклад от мисията се очаква през декември, всички изводи и наблюдения на чуждестранните прокурори, изразени в оперативен порядък, биха могли да подпомогнат работата по законопроектите, които са част от съдебната реформа.

В тази връзка Министерството на правосъдието иска да акцентира, че днес правосъдният министър Екатерина Захариева получи уверения от Брюксел, че Европейската комисия подкрепя тази техническа експертиза и няма намерения да я удължава изкуствено във времето или да я отменя и мисията на европейските експерти в българската прокуратура ще се състои.“

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

„Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не …

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.