Последни новини
Home / Законът / На 1 юни:В Окръжен съд Русе деца наметнаха тоги на съдии, прокурори и адвокати

На 1 юни:В Окръжен съд Русе деца наметнаха тоги на съдии, прокурори и адвокати

Defakto.bg

 

 

На 01 юни 2016 г. от 11:30 ч. в зала 6 на Съдебната палата в Русе  Окръжният съд посрещна петокласници от СОУ „Христо Ботев“, гр. Русе.

Събитието, което е съвместна инициатива на Русенски окръжен съд и училище „Христо Ботев“, гр. Русе отбеляза международния ден на детето по един по-различен и нетрадиционен начин.

В Мраморната зала децата се запознаха накратко с историята на Русенската съдебна палата и разгледаха витражите, проектирани от професор Иван Пенков и изработени в Германия. Беше им обяснено значението на изображенията, както и на последователността в подредбата на пет от стъклописите в залата, носещи наименованието: 1.Грехът, 2.Съдът, 3.Наказанието, 4.Разкаянието и 5.Изкуплението. На достъпен за учениците език бяха разяснени и основни понятия, като „съд”, „дело”, „престъпление”, „наказание” и др.

В 12.00 часа в зала 7 се проведе симулиран наказателен процес, по време на който учениците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, свидетели, съдебен секретар и журналисти. По реда на задочното производство (без участие на подсъдим) беше разгледано обвинение за лъжесвидетелстване. За ролите си в процеса учениците бяха предварително подготвени от окръжен съдия Николинка Чокоева, която даваше и напътствия по време на самото „дело“.

Казусът, който беше разгледан, касае дадени неверни показания пред съд, в следствие на което едно лице е осъдено и му е наложено наказание „лишаване от свобода“. След изтърпяване на наказанието, лицето възбужда разследване срещу свидетеля, дал лъжливите показания, като подава жалба в прокуратурата. Прокуратурата събира доказателства и внася в съда обвинителен акт с обвинение за лъжесвидетелстване. По делото участваше и резервен съдебен състав. След изслушване на призованите свидетели и оценка на доказателствения материал, и основният, и резервният съдийски състав се произнесе с оправдателна присъда.

Така под формата на съдебен процес учениците от първо лице се запознаха с отговорността на магистрата  за решаването на човешки съдби, както и с част от законните права и задължения, които има всеки един от нас като член на обществото. Децата разбраха, че даването на неверни показания според българското законодателство представлява престъпление и подлежи на наказание. По този начин инициативата е насочена и към превенция на младежката престъпност.

На финала ръководството на Окръжен съд – Русе връчи на всеки ученик грамота и награда за участието в симулирания процес.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.