Последни новини
Home / Законът / Нови съдии отиват в Софийския районен съд

Нови съдии отиват в Софийския районен съд

Defakto.bg

Преместените магистрати встъпват в длъжност на 1 юли

Нови съдии ще попълнят състава на най-големия и най-натоварен Софийски районен съд. Попълненията са от Силистра, Омуртаг, Кърджали, Разлог, Ботевград, Радомир. Те са преместени в СРС с решение на съдийската колегия, съобщи пресцентърът на ВСС.

По реда на преместването нови назначения има и в други съдилища. За София бройките са седем.

Предвижда се новите съдии да встъпят в длъжност от 1 юли със задължение да довършат започнатите от тях наказателни дела.

По предложение на Комисията по предложенията и атестирането на пленума на ВСС ще бъде предложено да се открие още един щат в Софийския районен съд чрез съкращаване на щат в Дупница. Той ще бъде зает чрез процедура за преназначаване.

Ето какво още съобщават от ВСС:

„В резултат на предложнеията на КПА до момента натовареността в Софийския районен съд е спаднала както следва: брой дела за разглеждане 65,15 месечно на 1 съдия при средна за страната – 41,22 ще се понижи на 62,64, а броят свършени дела месечно от 1 съдия от 48,89 при средна за страната – 35,36 ще намалее на 47,04.

Статистиката за натовареността на този орган на съдебната власт показва, че към 03.10.2012 г., когато започна работа настоящият състав на Висшия съдебен съвет, Софийският районен съд е имал 139 съдии по щат. Съдът е работил с натовареност: 108,29 броя дела за разглеждане месечно на 1 съдия при средна за страната – 37,93, а броят свършени дела месечно от 1 съдия е бил 72,68 при средна за страната –30,70.”

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.