Последни новини
Home / Законът / Нови съдии отиват в Софийския районен съд

Нови съдии отиват в Софийския районен съд

Defakto.bg

Преместените магистрати встъпват в длъжност на 1 юли

Нови съдии ще попълнят състава на най-големия и най-натоварен Софийски районен съд. Попълненията са от Силистра, Омуртаг, Кърджали, Разлог, Ботевград, Радомир. Те са преместени в СРС с решение на съдийската колегия, съобщи пресцентърът на ВСС.

По реда на преместването нови назначения има и в други съдилища. За София бройките са седем.

Предвижда се новите съдии да встъпят в длъжност от 1 юли със задължение да довършат започнатите от тях наказателни дела.

По предложение на Комисията по предложенията и атестирането на пленума на ВСС ще бъде предложено да се открие още един щат в Софийския районен съд чрез съкращаване на щат в Дупница. Той ще бъде зает чрез процедура за преназначаване.

Ето какво още съобщават от ВСС:

„В резултат на предложнеията на КПА до момента натовареността в Софийския районен съд е спаднала както следва: брой дела за разглеждане 65,15 месечно на 1 съдия при средна за страната – 41,22 ще се понижи на 62,64, а броят свършени дела месечно от 1 съдия от 48,89 при средна за страната – 35,36 ще намалее на 47,04.

Статистиката за натовареността на този орган на съдебната власт показва, че към 03.10.2012 г., когато започна работа настоящият състав на Висшия съдебен съвет, Софийският районен съд е имал 139 съдии по щат. Съдът е работил с натовареност: 108,29 броя дела за разглеждане месечно на 1 съдия при средна за страната – 37,93, а броят свършени дела месечно от 1 съдия е бил 72,68 при средна за страната –30,70.”

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.