Последни новини
Home / Законът / ВСС информира: Срещнахме се с евроемисарите

ВСС информира: Срещнахме се с евроемисарите

Defakto.bg

На 01.06.2016 г. се проведоха срещи на представители на Европейската комисия с членове на Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет, информира пресцентърът на ВСС.

Ето цялото съобщение:

„Участие взеха Димитър Узунов – представляващ ВСС и член на Съдийската колегия на ВСС, Галина Карагьозова, Галя Георгиева, Камен Иванов, Каролина Неделчева, Милка Итова, Светла Петкова, Соня Найденова, и Юлия Ковачева – членове на Съдийската колегия на ВСС. От страна на Прокурорската колегия участие взеха Сотир Цацаров – главен прокурор и председател на Прокурорската колегия на ВСС, Васил Петров, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Незабравка Стоева, Юлиана Колева и Ясен Тодоров –  членове на Прокурорската колегия на ВСС.

В разговорите с двете колегии беше поставен акцент върху реформата на Висшия съдебен съвет, случайното разпределение на делата, измерването на натовареността, съдебна карта, назначения и интегритет.

Предоставена бе подробна информация за предприетите мерки по оптимизиране щатната численост в съдилищата, в резултата на което е постигнат напредък към по-равномерното разпределение на натовареността. По отношение на реформата на ВСС, членовете на съдийската колегия информираха, че след приемането на първия пакет изменения в Закона за съдебната власт, Висшият съдебен съвет в законоустановения срок е създал организация за разделянето му на две колегии. Представителите на Европейската комисия бяха запознати със структурата на съдийската колегия, като бе посочено, че по отношение на разделянето на актуалния състав на ВСС на две колегии е имало пълен консенсус.

Членовете на Прокурорската колегия предоставиха информация относно проведените заседания на Прокурорската колегия и сформираните комисии към нея. Подчертана бе добрата съвместна работа с Министерство на правосъдието по измененията на Закона за съдебната власт в частта, касаеща дейността на прокуратурата. По време на срещата бяха отчетени положителните резултати от въведената през 2015 г. норма за натовареност на прокурори и следователи при действието на приетите Правила  за измерване на натовареността на прокуратурите и на индивидуалната натовареност на всеки  прокурор и следовател. Поставен бе акцент върху въпроса с натовареността на съдилищата и прокуратурите в пограничните райони.

Представителите и на двете колегии на ВСС подчертаха, че работата на Висшия съдебен съвет продължава и организационните въпроси, свързани с разделяне на две колегии, не са попречили на дейността на съвета и провеждането на редовни заседания както на Пленума, така и по колегии.“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.