Последни новини
Home / Законът / Георги Близнашки:Парламентът лековато пусна референдума на Шоуто

Георги Близнашки:Парламентът лековато пусна референдума на Шоуто

Defakto.bg

Първанов не може да се кандидатира трети път за „Дондуков“ 2, смятат юристи

Народното събрание много лековато допусна референдума на Шоуто на Слави, заяви пред Би Ти Ви Георги Близнашки, бивш служебен премиер.   Референдумите са хубаво нещо, но суверенът не е единен субект, смята той.  Според него президентът Росен Плевнелиев е постъпил „много правилно”, като е дал  три от въпросите на Конституционния съд.

 На 27 май президентът оспори като противоконституционни три от зададените шест въпроса: за намаляването на броя на депутатите на 120; електронното гласуване и прекия мажоритарен избор на областните директори на МВР и на шефовете на районните полицейски управления. Те противоречат на парламентарната форма на управление, принципите на правовата държава, разделението на властите, политическия плурализъм, заяви Плевнелиев.

„Нашата конституция допуска законодателни референдуми, но пряката  демокрация не може да се обръща срещу институциите в държавата“, каза Близнашки.   Ако се приеме рязкото намаляване на бройката на депутатите, цели региони на страната ще се оголят. За Смолянска област ще останат двама депутати, което е недопустимо, даде пример Близнашки.

Георги Първанов категорично не може да се кандидатира за трети мандат. Не му прави чест, че занимава обществото с този въпрос, добави Близнашки по  повод  дадения знак от Първанов, че би могъл да се кандидатира за нов трети мандат.

„Според нас има тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново,  бяха обясненията на  Първанов. Бившият конституционен съдия Димитър Гочев пред De Facto Legal заяви, че едно евентуално кандидатиране на Първанов за нов мандат не е мисия невъзможна.Въпросът е спорен и е редно Конституционният съд да се произнесе, препоръча той.

Проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия също смята, че  въпросът трябва да бъде поставен пред Конституционния съд. „Знам,че много хора симпатизират на идеята Първанов да стане отново държавен глава”, но според нея трудно могат да се открият пътища за това. „Световна практика е държавният  глава да има не повече от два мандата”, заяви  Друмева.

„Истината винаги е кратка – казва една древноиндийска поговорка.  Абсолютно несъстоятелно е мнението, че въпросът за кандитатиране на трети мандат за президента е спорен. Конституцията е категорична . преизбиране “ САМО за още един мандат“. Буквалният текст не търпи разширигелно тълкуване. Освен това, следва да се приложи и историко – политическо търлкуване: при гласуване на този текст, ние депутатите от ВНС, имахме предвид американската , а също и повлияната от нея европейска,  доктрина и практика, коментира пред  De Facto legal бившият депутат  Петър Обретенов

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.