Последни новини
Home / Законът / Единодушно: Съдебният съвет прие доклада на прокуратурата за 2015 г.

Единодушно: Съдебният съвет прие доклада на прокуратурата за 2015 г.

Defakto.bg

Евроизмамите не се борят с роене на съвети срещу тях, заяви Цацаров

Единодушно, със 17 „за“ пленумът на ВСС гласува доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г., внесен от Сотир Цацаров.  Съдебният съвет започна работата си с него по изрична молба на главния прокурор, който по-късно имал служебни ангажименти.

Провокирани от доклада на ОЛАФ отпреди дни, където България наред с Румъния и Унгария бе наредена в челната тройка на държавите, разследвани за евроизмами, членове на ВСС повдигнаха въпроса. Соня Найденова напомни, че има национална стратегия за противодействие на тези престъпения, както и създаден междуведомствен съвет плюс ангажимент на прокуратурата два пъти годишно да внася доклади по темата. И попита дали държавното обвинение има свой представител във въпросния орган, внесени ли са въпросните доклади или анализът на досъдебните производства по евроизмамите са влезли в общия годишен отчет?

В доклада ни е описано действителното положение на нещата, каквато е, отговори Цацаров. Заяви, че прокуратурата има свой представител в междуведомствения съвет и си изпълнява задълженията. Според „личното му мнение“ обаче евроизмамите не се боят с роене на съвети. „За съжаление работата на подобни формирования не е най-способстващата за противодействието на такива престъпления. Но след като правителството е решило и го е създало, участваме“, заключи Цацаров.

В доклада за прокурорската работа през 2015 г. има сериозни критики към досъдебното производство, констатира се намаляване на осъдителните присъди по корупционни дела и т.н.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.