Последни новини
Home / Законът / Правната комисия на ВСС става комуникативно-международна

Правната комисия на ВСС става комуникативно-международна

Defakto.bg

Досегашната правна комисия на Висшия съдебен съвет обраства с куп нови функции, включително комуникативно-международни. Това реши пленумът на ВСС с 15 срещу 3 гласа при гласуването на новия правилник за дейността си. Новостите се налагат след разделянето на съвета на съдийска и прокурорска колегии. А правилникът определя колко и какви общи комисии ще имат кадровиците.

Дотук бе ясно, че две комисии са задължителни предвид новите конституционни функции на пленума – комисия по бюджет и финанси и такава, която ще се занимава с управлението на съдебните имоти.

Сега правилникът въвежда още две – по правни и институционални въпроси и по професионална квалификация и информационни технологии. Едната ще е осемчленна – по четирима от всяка колегия, другата шестчленна – по трима представители на колегия. Досегашните комисии по публична комуникация, оглавявана от Магдалена Лазарова, и по международна дейност, където начело бе Соня Найденова, се зачертават.

Дотук, добре, колкото по-малко образувания, толкова по-добре. Възникна обаче проблемът към кой отрасъл все пак ще преминат комуникацията и международните въпроси. Защото освен всичко друго ВСС изпълнява и проект по ОПАК за комуникационна стратегия на съдебната власт и като негов координиращ орган е посочена „комисия на ВСС”. А всяко неизпълнение на поети по проекта ангажименти води до финансови санкции.

Имаше предложение двете „отпаднали” комисии поне да се обединят в една нова, за да не се натоварва със свръхфункции правната комисия. Не се прие. Отхвърлено бе и предложението двете дейности да преминат към информационните технологии. „Това ще звучи като Министерство на вътрешните работи и народното здраве!”, противопостави се Галя Георгиева. И бе права. Но принаждането към правните въпроси постига, общо взето, същият ефект.

Така или иначе, комисиите вече са изяснени. Остава да се избере и съставът на „технологиите” и „правно-комуникативно-международното” направление, та да заработят. Това обаче няма да стане днес.

Може ли Узунов да „делегира” правата си на представляващ?

Любопитен бе дебатът по друг текст на новия правилник, позволяващ на представляващия ВСС (в момента Димитър Узунов – б.р.) да делегира функциите си на някой друг от ВСС. Без да е изяснено нито кои функции (явно всички), нито по какъв ред.

В закона подобна възможност не е дадена, опонира Галина Карагьозова. След като може да се „делегира” във всички случаи всякакви права, това ще подмени волята на колективния орган ВСС, избрал представляващ, подкрепи я Магдалена Лазарова.

В крайна сметка възможността за прехвърляне на функции отпадна. Представляващият обаче ще може да бъде заместван при отсъствие от член на ВСС, избран по старшинство.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.