Последни новини
Home / Законът / Промените в ЗСВ: Лозан Панов и Георги Колев с норма за дела

Промените в ЗСВ: Лозан Панов и Георги Колев с норма за дела

Defakto.bg

Отстранените съдии и прокурори ще получават заплати

Председателите на двете върховни съдилища занапред ще имат задължителна норма за лично разгледани от тях дела, предвижда „поправеният” втори пакет от промени в Закона за съдебната власт. Подобно задължение за „тримата големи” се появява за първи път в най-новата ни история. Но отминава обвинител №1 – за него няма да важи.

Процентът на натовареност на Лозан Панов и Георги Колев (т.е. колко дела да разгледат и решат лично) ще се определя от пленумите на ВКС и ВАС. В единната (макар и вече не централизирана, според закона) прокуратура обаче обвинителите няма вкупом да нареждат на Главния колко преписки да поеме лично и колко обвинителни акта да напише. Това, вероятно, се е видяло невъзможно на авторите на закона.

Ремонтираният проект за промени в ЗСВ бе публикуван днес на страницата на Министерството на правосъдието след продължителни обсъждания в Съвета за съдебна реформа.

Безспорни новости в „поправките” са: определянето на срок за безсрочното в момента отстраняване на магистрати от длъжност, отпадането на детектора на лъжата като мерило за почтеност, както и на проверките на магистрати по анонимни сигнали.

В главата за прокуратурата също има уточнения и допълнения.

Временното отстраняване – максимум година и половина

Временното отстраняване на разследвани и обвинени магистрати от длъжност вече ще има срокове, предвиждат поправките. То може да е максимум година и половина при обвинения за тежки престъпления, и осем месеца в останалите случаи. Като за периода на временното отстраняване от длъжност на съдията, прокурора и следователя се заплаща възнаграждение в размер на минимална работна заплата.

Искането се прави от главния прокурор и задължително се мотивира.

А при промяна на обстоятелствата отстраненият може да поиска от съответната колегия на ВСС да го възстанови на заеманата длъжност. Отказът подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Ако отстраненият бъде осъден с влязла в сила присъда, възстановява в бюджета на съда или прокуратурата получените пари.

Пленумите на ВКС и ВАС със „становища” за управлението

Ново правомощие получават пленумите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Досега се предвиждаше те да номинират председатели, да изслушват всички кандидати, както и предложените заместници, да предлагат шефовете на отделения.

Сега се е появил и друг запис за всеки от пленумите поотделно: „определя натовареността на председателя на съда”.

Председателите на ВКС и ВАС обаче не са административни ръководители в чист вид и неслучайно се избират по друг ред (назначението приключва с указ на президента) и с друго мнозинство, имат и друг мандат (7 години). За това преценката дали и колко дела да гледат не бе нормативно уредена, а оставена на тяхната преценка. Има само един случай, в който законът е предвидил задължително участие на председателя на ВКС – по делата срещу оспорване на ръководството на Висшия адвокатски съвет.

Интересно е в тази връзка какво ще стане, ако някой от „двамата големи” не изпълни нормата за натовареност или пресрочи написването на решението. Може ли ще им образуват дисциплинарни дела?

Пленумите на ВКС и ВАС обаче няма да имат думата по въпросите на управлението на двете съдилища, както се предвиждаше първоначално. Те ще могат само „да изразяват становища” по тях по предложение на минимум 1/3 от съдиите.

Главният прокурор – с контролни функции?

По най-коментираната и оспорвана част от законопроекта – тази за прокуратурата, също има известни изменения.

Основните критики бяха за формална децентрализация на държавното обвинение, при която кадрите на практика си остават подчинени на главния прокурор.

Сега се записва, че обвинител №1 „ръководи контролната дейност в прокуратурата, която има за цел да обезпечи точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите”. Както и да осигури получаване на актуална информация, установяване на пропуски и нарушения, обективна оценка, изпълнение на приоритетите. А контролната дейност се осъществява чрез тематични и комплексни ревизии, както и с конкретни проверки на конкретни магистрати по „определена категория дела или конкретно дело”. Дали не е същото подчинение, казано с други думи? Спецовете да кажат.

Гаранциите за независимостта на отделния обвинител са в забраната на устните указания от по-горестоящия, както и в писмените нареждания какво да се извърши. Казано е също, че горестоящият прокурор може да извършва и сам действия, определени за подчинения му. А несъгласният обвинител да оспорва писмените указания нагоре по прокурорската верига.

Предвидени са също промени в НПК в защита на независимостта на прокурора, обявява Министерството на правосъдието.

По отношение на предварителните проверки е направено полезно уточнение. Те трябва да приключват до 2 месеца с възможност за ЕДНОКРАТНО удължаване до 1 месец. В предишния вариант еднократно удължаване нямаше и се отваряше вратичка за проверки до безкрай.

Прави впечатление също, че процесът на атестация на прокурорите и следователите е се разлиава от този на съдиите. Докато при тях той ще се ивършва от единна комисия на ВСС, в която ще влизат и действащи магистрати, при прокурорите освен нея ще има помощни постоянни атестационни комисии от апелативни обвинители.

Пълният текст на „поправения“ проект четете тук.

About De Fakto

Проверете също

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност „ад хок прокурор“ по преписки срещу и.ф. главен прокурор Сарафов

Даниела Талева пое функциите си като първия прокурор по разследването на главния прокурор и неговите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.