Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет към ВСС активно влиза в съдебната реформа

Гражданският съвет към ВСС активно влиза в съдебната реформа

Defakto.bg

Гражданският съвет /ГС/ от професионални и неправителствени организации към Висшия съдебен съвет обсъди на свое заседание днес – 3 юни 2016 г., Проекта на Кодекс за административните нарушения и наказания; становища и предложения на организациите, участващи в ГС, във връзка с Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и предложения за допълване на Правилата за действие на ГС.

В заседанието на Гражданския съвет съм ВСС участва Радослава Йорданова – съдия в Районен съд – Ихтиман, която представи задълбочен анализ на Проекта на Кодекс за административните нарушения и наказания. Тя отбеляза, че това е най-масово прилаганото право в страната, а действащият в момента Закон за административните нарушения и наказания не отговаря на съвременните отношения в обществото. Проблемите при прилагането му не са анализирани в предложения Проект на Кодекс и не е направен сравнително-правен анализ как се работи в другите европейски държави. Обърнато бе внимание, че неговото изменение и прилагане трябва да върви паралелно с това на Наказателния кодекс, като се изработи държавна концепция за справедливостта на наказанията и за тяхното изпълнение; че с Кодекса е необходимо да се намери баланс между гаранциите за правата на човека и привличането към наказателно-административна отговорност с бързината и ефективността на административно-наказателното правораздаване.

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов посочи, че няма публичност кои са авторите на Проекта за Кодекс. Той съобщи, че тяхната организация не е била поканена от Министерството на правосъдието за обсъждането му, което би трябвало да се проведе много по-открито и сериозно.

Светла Петкова – съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет от страна на ВСС, съобщи, че са получени становища от административни съдилища в страната, които ще бъдат предоставени на членовете на ГС. Решено бе, събраните материали да бъдат изпратени на организациите в Гражданския съвет за задълбочено запознаване и на следващото си заседание ГС да излезе с Акт по въпроса.

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет взе решение да поеме ангажимент по изпълнение на вменените му задължения с Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система 2016 – 2020 г., приета от Министерския съвет. В Пътната карта е разписано той да участва в реализирането на /т. 6.3.2/ „Обществени обсъждания с участие на специализирани и професионални НПО на проекта за бюджет на СВ и отчета за изпълнение на бюджета“ и при изготвянето на /т.  6.4.2/ „Годишен доклад за прозрачността на СВ“. За осъществяването им ще бъде сформиран екип като организациите в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет излъчат свои членове за участници.

Съпредседателят на ГС от страна на професионалните и неправителствени организации Любомир Герджиков, който е и член на Управителния съвет на Сдружение „СЕФИТА“, посочи още, че Сдружението е проявило интерес да участва в работен екип по Специфична цел 5 „Експертизи“ в Пътната карта, по която може да се кандидатства за финансиране пред Оперативна програма „Добро управление“ до края на 2016 г.

Съпредседателят на ГС от страна на ВСС Светла Петкова и председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов, акцентираха, че това е признание за четиригодишната работа на Гражданския съвет и доказателство, че той е възприет като субект в дейността по реализирането на съдебната реформа.

В тази връзка Правилата за работа на ГС, т. IV.2 бяха допълнени с нов текст: „Гражданският съвет може да оказва съдействие на ВСС и на други организации на съдебната власт за разработване, изпълнение и отчитане на проекти по оперативни програми, предвидени в Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система 2016 – 2020 г.“.

Следващото заседание на Гражданския съвет към ВСС ще се проведе на 1 юли.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.