Последни новини
Home / Законът / Последно: Баретата няма да лежи в затвора

Последно: Баретата няма да лежи в затвора

Defakto.bg

Той е “надлежал” присъдата си и може да съди държавата

Златомир Иванов-Баретата няма да лежи в затвора. Той вече е излежал присъдата си от 6 години и половина затвор, защото от 2009 г. досега е бил с мярка за неотклонение “задържане под стажа” и “домашен арест”. И спрямо него трябва да се приложи правилото, че 1 ден “домашен арест” е равен на 1 ден “лишаване от свобода”.

Това е установила Софийската градска прокуратура. “Присъдата не подлежи на изпълнение”, съобщиха оттам.

На 19 май Върховният касационен съд окончателно определи 6 г. и 6 месеца затвор за Баретата като организатор на престъпна група за наркотрафик. Задължението за привеждане на присъдите в изпълнение е на прокуратурата. А там се заеха да пресмятат колко и дали има да доизлежава Златомир Иванов.

Арестантската история на Баретата е следната. Той е задържан на 6 февруари 2009 г. и е “под стража” до 18 октомври 2010 г., когато му мярката му става “домашен арест”. С нея той е до влизането в сила на присъдата му – 19 май 2016 г. “Общият период от време, през което Златомир Иванов е бил с мярка за неотклонение “задържане под стража“ и „домашен арест“, покрива размера на наказанието, определено с присъдата.

При вземане на решение за привеждане на присъдата в изпълнение и наличие на търпим остатък от нея, СГП е приложила най-благоприятния закон съгласно чл. 2 ал.2 от НК и е съобразила Тълкувателно решение №1/2010г. на ВКС, като е зачела времето на изтърпяване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“ в съотношение  1:1 , като един ден „задържане под стража“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“ и един  ден „домашен арест“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“.

Тъй като чрез извършеното зачитане наказанието се явява изтърпяно, СГП не е изпратила за изпълнение присъдата на Иванов и е уведомила за това Софийски градски съд”, съобщава прокуратурата.

В момента съотношението “домашен арест”- “лишаване от свобода” е 2:1, като правилото е въведено още през 2010 г. Тълкувателно решение на ВКС обаче обяви, че то не важи за “заварените” и неприключили към момента на промяната досъдебни производства. Златомир Иванов попада именно в тази хипотеза.

А аритметика показва, че при това положение той е излежал присъдата си още през август 2015 г. и е “надлежал” около 10 месеца. Ако иска, Баретата може да съди държавата за това.

Преди дни спецсъдът го оправда по друго дело също с обвинение за група за наркотрафик.

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.