Последни новини
Home / Законът / Последно: Баретата няма да лежи в затвора

Последно: Баретата няма да лежи в затвора

Defakto.bg

Той е “надлежал” присъдата си и може да съди държавата

Златомир Иванов-Баретата няма да лежи в затвора. Той вече е излежал присъдата си от 6 години и половина затвор, защото от 2009 г. досега е бил с мярка за неотклонение “задържане под стажа” и “домашен арест”. И спрямо него трябва да се приложи правилото, че 1 ден “домашен арест” е равен на 1 ден “лишаване от свобода”.

Това е установила Софийската градска прокуратура. “Присъдата не подлежи на изпълнение”, съобщиха оттам.

На 19 май Върховният касационен съд окончателно определи 6 г. и 6 месеца затвор за Баретата като организатор на престъпна група за наркотрафик. Задължението за привеждане на присъдите в изпълнение е на прокуратурата. А там се заеха да пресмятат колко и дали има да доизлежава Златомир Иванов.

Арестантската история на Баретата е следната. Той е задържан на 6 февруари 2009 г. и е “под стража” до 18 октомври 2010 г., когато му мярката му става “домашен арест”. С нея той е до влизането в сила на присъдата му – 19 май 2016 г. “Общият период от време, през което Златомир Иванов е бил с мярка за неотклонение “задържане под стража“ и „домашен арест“, покрива размера на наказанието, определено с присъдата.

При вземане на решение за привеждане на присъдата в изпълнение и наличие на търпим остатък от нея, СГП е приложила най-благоприятния закон съгласно чл. 2 ал.2 от НК и е съобразила Тълкувателно решение №1/2010г. на ВКС, като е зачела времето на изтърпяване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“ в съотношение  1:1 , като един ден „задържане под стража“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“ и един  ден „домашен арест“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“.

Тъй като чрез извършеното зачитане наказанието се явява изтърпяно, СГП не е изпратила за изпълнение присъдата на Иванов и е уведомила за това Софийски градски съд”, съобщава прокуратурата.

В момента съотношението “домашен арест”- “лишаване от свобода” е 2:1, като правилото е въведено още през 2010 г. Тълкувателно решение на ВКС обаче обяви, че то не важи за “заварените” и неприключили към момента на промяната досъдебни производства. Златомир Иванов попада именно в тази хипотеза.

А аритметика показва, че при това положение той е излежал присъдата си още през август 2015 г. и е “надлежал” около 10 месеца. Ако иска, Баретата може да съди държавата за това.

Преди дни спецсъдът го оправда по друго дело също с обвинение за група за наркотрафик.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.