Последни новини
Home / Законът / Предложения в НК: При корупционни престъпления – задължително лишаване от права

Предложения в НК: При корупционни престъпления – задължително лишаване от права

Defakto.bg

Въвеждане на задължително наказание лишаване от право да се заеме определена длъжност при корупционни престъпления – такава промяна в Наказателния кодекс предлагат депутати от Реформаторския блок начело с Димитър Делчев и Найден Зеленогорски.

Идеята им е наказанието кумулативно да се въведе за: използване на обществена организация в частна полза (чл. 226 НК), квалифицирана контрабанда, осъществена от длъжностно лице (чл. 242 НК), злоупотреба със служебно положение за набавяне на облага (чл. 283 НК), търговия с влияние (чл. 304б НК) и посредничество при подкуп (чл. 305а НК).

В момента за тези престъпления се предвижда като наказание “лишаване от свобода”, но най-често процесите приключват с условни присъди и прегрешилите продължават да пребивават на постовете, използвани от тях за лични облаги, обясняват вносителите. Прибавянето и на наказанието “лишаване от права” ще засили генералната превенция в тези случаи, смятат реформаторите. В същото време правата им не се засягат несъразмерно, тъй като лишаването от право да се заема определена длъжност винаги е срочно.

Лишаването от права да стане задължително, а не факултативно (по преценка на съда) и за длъжностно присвояване (чл. 201 НК), умишлена безстопанственост (чл. 219,  ал.3 НК), сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице (чл. 220, ал. 1 НК) и така нареченото “общо длъжностно престъпление” по чл. 282 от НК, предлагат депутатите. Очакваните резултати са по-ефективна борба с корупцията чрез създаване на пречки за провинилите се да продължат да заемат публични постове, пише в мотивите.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.