Последни новини
Home / Законът / Предложения в НК: При корупционни престъпления – задължително лишаване от права

Предложения в НК: При корупционни престъпления – задължително лишаване от права

Defakto.bg

Въвеждане на задължително наказание лишаване от право да се заеме определена длъжност при корупционни престъпления – такава промяна в Наказателния кодекс предлагат депутати от Реформаторския блок начело с Димитър Делчев и Найден Зеленогорски.

Идеята им е наказанието кумулативно да се въведе за: използване на обществена организация в частна полза (чл. 226 НК), квалифицирана контрабанда, осъществена от длъжностно лице (чл. 242 НК), злоупотреба със служебно положение за набавяне на облага (чл. 283 НК), търговия с влияние (чл. 304б НК) и посредничество при подкуп (чл. 305а НК).

В момента за тези престъпления се предвижда като наказание “лишаване от свобода”, но най-често процесите приключват с условни присъди и прегрешилите продължават да пребивават на постовете, използвани от тях за лични облаги, обясняват вносителите. Прибавянето и на наказанието “лишаване от права” ще засили генералната превенция в тези случаи, смятат реформаторите. В същото време правата им не се засягат несъразмерно, тъй като лишаването от право да се заема определена длъжност винаги е срочно.

Лишаването от права да стане задължително, а не факултативно (по преценка на съда) и за длъжностно присвояване (чл. 201 НК), умишлена безстопанственост (чл. 219,  ал.3 НК), сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице (чл. 220, ал. 1 НК) и така нареченото “общо длъжностно престъпление” по чл. 282 от НК, предлагат депутатите. Очакваните резултати са по-ефективна борба с корупцията чрез създаване на пречки за провинилите се да продължат да заемат публични постове, пише в мотивите.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.