Последни новини
Home / Без категория / Учреди се Съюз на младите юристи

Учреди се Съюз на младите юристи

Defakto.bg

На 2 юни е учредено сдружение „Съюз на младите юристи”. Учредителите са  както студенти по специалността „Право”, така и вече завършили и практикуващи млади юристи. Домакин на събитието е бил „Съюзът на юристите в България”, съобщиха от организацията.

Ето какво заявяват за себе си младите юристи:

“Идеята за създаване на организацията се породи у група млади хора, студенти по право и наскоро завършили юристи, след успешно проведената гражданска инициатива за промяна в правилата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право”, довела след себе си и до цялостната реформа в българското правно образование. Целта която ние учредителите поставяме пред организацията е да защитава и отстоява правата на младите юристи в България, да работи за утвърждаването и развитието на юридическата професия, както и да се превърне в своеообразен мост между правната науката и юридическа практика. За целта ние заявяваме готовност за активно участие в обществения живот на страната, както и за сътрудничество с всички правни институции и организации.

В обръщение към своите колеги новоизбраният председател Николай Михайлов заяви: „ След като миналата година се убедихме, че обединени заедно в подкрепа на една градивна и добра идея можем да постигнем желания и необходим резултат, който днес ни поставя пред прага на дългочаканата реформа в българското висше юридическо образование, то създаването на „Съюза на младите юристи” е естественото продължение на нашата енергия и стремежи за подобряване и усъвършенстване на българската правна система съобразявайки я с изискванията на нашето съвремие. Чрез работата си в организацията ние младите юристи си поставяме отговорната задача да подпомагаме всички наши колеги в не лекия път на професионална квалификация и израстване, както и да създаваме необходимите условия за добрия междуинституционален диалог и обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в правната сфера.”

Николай Михайлов е на 28 години и е магистър по Дипломация и национална сигурност, завършил е и доктурантура по Философия на политиката, правото и икономиката към БАН, а също така в края на миналата година завършва и своята втора магистратура по специалността „Право”. По времето когато се явява на държавният си изпит по гражданскоправни науки във Великотърновския университет, Николай установява, че процедурата по провеждане на държавните изпити е изключително непрозрачна и че липсват ясни и точни критерии при оценяване знанията и уменията на студентите, а също така се създават и сериозни предпоставки за злоупотреби. За тези обстоятелства той решава да информира водещите юридически и образователни  институции в страната и след което със свои колеги организират Гражданска инициатива с искане за промяна в правилата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право”. Поставените искания и предприетите действия срещат широката подкрепа както на юридическите институции, така и на редица юридически гилдии в страната кооето от своя страна се превръща в своеобразен  катализатор за предстоящата реформа в българското  правно образование.

Други членове на ръководството са Петър Димитров, Димитър Янев, Стефка Генчева и Лилия Ранкова

Приветствия и поздравления към новата организация отправиха от   Министерство на правосъдието, от Главна прокуратура, от Висшия съдебен съвет и от Конституционния съд на Република България. В своето поздравление към младите юристи заместник министъра на правосъдието г-жа Вергиния Мичева – Русева  увери, че от министерството отдават голямо значение в развитието на юридическата професия и че ще насочат необходимата дейност за устояване на изискванията, които поставя съдебната реформа и хармонизирането на българското правораздаване с европейското, като също така изрази и своята увереност, че подобни инициативи имат трудната и динамична мисия да подпомагат младите юристи при защита на техните права и професионални интереси и че за това е толкова важна съвместната работа там, където се поставят основите на законността и на правовата държава и където се отстояват основните принципи на професията.

Чрез своя поздравителен адрес главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към учредителите: „Използвам повода, за да поздравя участниците във форума и да изразя искреното си уважение към усилията на сдружението да защитава и отстоява правата и интересите на младите юристи в България в стремежа им да подобрят своята компетентност, за да отговорят на високите съвременни изисквания към професията и достойно да посрещнат предизвикателствата на нашето съвремие.

Оценявам значимостта на инициативата и съм убеден, че обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в сферата на правораздаването ще допринесе за разработване на нова наказателна политика, ускоряване на реформата в наказателното правораздаване и постигането на бърз, ефикасен и прозрачен наказателен процес.”

Поздравления младите юристи получиха и от представляващия ВСС Димитър Узунов който се обърна към тях с думите: „ Уважаеми колеги юристи, вие вече се проявихте като хора с гражданска позиция, взели присърце обществената кауза и способни да я аргументират и отстояват. Впечатлени сме от вашата инициатива за промяна на правилата за провеждане на държавните изпити по специалността „Право”, която би довела и до цялостна реформа в българското правно образование. Бих искал да заявя подкрепата на Висшия съдебен съвет за намерението Ви да отстоявате правата на младите юристи в България и да Ви поканя да станете член на Гражданския съвет към ВСС. Ще се впишете в неговата работа с Вашата визия за професионалната реализация на новозавършилите специалността „Право”, за предизвикателствата и отговорностите пред тях. А придобитите впечатления, вероятно ще Ви бъдат полезни в осъществяването на Вашата идея за по-ефективно взаимодействие между правната наука и юридическата практика.”

Една от първите инициативи, която ще предприемат от новото сдружение е да отправят искане за среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, на която да се запознаят с това до къде са стигнали действията на министерството по изготвяне и приемане на окончателния вариант на наредбата, чрез която се регулира правното образование и в какви срокове се очаква реформата в българското юридическо образование да стане факт. Също така от Съюза на младите юристи изразяват готовност в близките месеци да учредят свои клонове във Варна и Велико Търново, а до края на годината и в другите по-големи градове на страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.