Последни новини
Home / Без категория / Учреди се Съюз на младите юристи

Учреди се Съюз на младите юристи

Defakto.bg

На 2 юни е учредено сдружение „Съюз на младите юристи”. Учредителите са  както студенти по специалността „Право”, така и вече завършили и практикуващи млади юристи. Домакин на събитието е бил „Съюзът на юристите в България”, съобщиха от организацията.

Ето какво заявяват за себе си младите юристи:

„Идеята за създаване на организацията се породи у група млади хора, студенти по право и наскоро завършили юристи, след успешно проведената гражданска инициатива за промяна в правилата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право”, довела след себе си и до цялостната реформа в българското правно образование. Целта която ние учредителите поставяме пред организацията е да защитава и отстоява правата на младите юристи в България, да работи за утвърждаването и развитието на юридическата професия, както и да се превърне в своеообразен мост между правната науката и юридическа практика. За целта ние заявяваме готовност за активно участие в обществения живот на страната, както и за сътрудничество с всички правни институции и организации.

В обръщение към своите колеги новоизбраният председател Николай Михайлов заяви: „ След като миналата година се убедихме, че обединени заедно в подкрепа на една градивна и добра идея можем да постигнем желания и необходим резултат, който днес ни поставя пред прага на дългочаканата реформа в българското висше юридическо образование, то създаването на „Съюза на младите юристи” е естественото продължение на нашата енергия и стремежи за подобряване и усъвършенстване на българската правна система съобразявайки я с изискванията на нашето съвремие. Чрез работата си в организацията ние младите юристи си поставяме отговорната задача да подпомагаме всички наши колеги в не лекия път на професионална квалификация и израстване, както и да създаваме необходимите условия за добрия междуинституционален диалог и обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в правната сфера.”

Николай Михайлов е на 28 години и е магистър по Дипломация и национална сигурност, завършил е и доктурантура по Философия на политиката, правото и икономиката към БАН, а също така в края на миналата година завършва и своята втора магистратура по специалността „Право”. По времето когато се явява на държавният си изпит по гражданскоправни науки във Великотърновския университет, Николай установява, че процедурата по провеждане на държавните изпити е изключително непрозрачна и че липсват ясни и точни критерии при оценяване знанията и уменията на студентите, а също така се създават и сериозни предпоставки за злоупотреби. За тези обстоятелства той решава да информира водещите юридически и образователни  институции в страната и след което със свои колеги организират Гражданска инициатива с искане за промяна в правилата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право”. Поставените искания и предприетите действия срещат широката подкрепа както на юридическите институции, така и на редица юридически гилдии в страната кооето от своя страна се превръща в своеобразен  катализатор за предстоящата реформа в българското  правно образование.

Други членове на ръководството са Петър Димитров, Димитър Янев, Стефка Генчева и Лилия Ранкова

Приветствия и поздравления към новата организация отправиха от   Министерство на правосъдието, от Главна прокуратура, от Висшия съдебен съвет и от Конституционния съд на Република България. В своето поздравление към младите юристи заместник министъра на правосъдието г-жа Вергиния Мичева – Русева  увери, че от министерството отдават голямо значение в развитието на юридическата професия и че ще насочат необходимата дейност за устояване на изискванията, които поставя съдебната реформа и хармонизирането на българското правораздаване с европейското, като също така изрази и своята увереност, че подобни инициативи имат трудната и динамична мисия да подпомагат младите юристи при защита на техните права и професионални интереси и че за това е толкова важна съвместната работа там, където се поставят основите на законността и на правовата държава и където се отстояват основните принципи на професията.

Чрез своя поздравителен адрес главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към учредителите: „Използвам повода, за да поздравя участниците във форума и да изразя искреното си уважение към усилията на сдружението да защитава и отстоява правата и интересите на младите юристи в България в стремежа им да подобрят своята компетентност, за да отговорят на високите съвременни изисквания към професията и достойно да посрещнат предизвикателствата на нашето съвремие.

Оценявам значимостта на инициативата и съм убеден, че обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в сферата на правораздаването ще допринесе за разработване на нова наказателна политика, ускоряване на реформата в наказателното правораздаване и постигането на бърз, ефикасен и прозрачен наказателен процес.”

Поздравления младите юристи получиха и от представляващия ВСС Димитър Узунов който се обърна към тях с думите: „ Уважаеми колеги юристи, вие вече се проявихте като хора с гражданска позиция, взели присърце обществената кауза и способни да я аргументират и отстояват. Впечатлени сме от вашата инициатива за промяна на правилата за провеждане на държавните изпити по специалността „Право”, която би довела и до цялостна реформа в българското правно образование. Бих искал да заявя подкрепата на Висшия съдебен съвет за намерението Ви да отстоявате правата на младите юристи в България и да Ви поканя да станете член на Гражданския съвет към ВСС. Ще се впишете в неговата работа с Вашата визия за професионалната реализация на новозавършилите специалността „Право”, за предизвикателствата и отговорностите пред тях. А придобитите впечатления, вероятно ще Ви бъдат полезни в осъществяването на Вашата идея за по-ефективно взаимодействие между правната наука и юридическата практика.”

Една от първите инициативи, която ще предприемат от новото сдружение е да отправят искане за среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, на която да се запознаят с това до къде са стигнали действията на министерството по изготвяне и приемане на окончателния вариант на наредбата, чрез която се регулира правното образование и в какви срокове се очаква реформата в българското юридическо образование да стане факт. Също така от Съюза на младите юристи изразяват готовност в близките месеци да учредят свои клонове във Варна и Велико Търново, а до края на годината и в другите по-големи градове на страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

АССГ осъди МВР да заплати над 3000 лв. обезщетение за незаконен арест на адв. Минчо Спасов

Състав на Административен съд София – град осъди МВР  за незаконния арест на адв. Минчо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.