Последни новини
Home / Законът / Корнелия Нинова: БСП ще поиска мораториум на поправките в Изборния кодекс

Корнелия Нинова: БСП ще поиска мораториум на поправките в Изборния кодекс

Defakto.bg

БСП да поиска мораториум върху промените в Изборния кодекс докато Конституционния съд не се произнесе по конституционността  на три от въпросите от референдума на „Шоуто на Слави“, както и докато не мине самото допитване. Това предложи лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията, който заседава в централата на „Позитано“ 20. Парламентарната група на левицата ще внесе предложението в парламента.

”Каквито и промени да се направят сега в изборните правила е конюнктурно и след произнасяне на народа на референдума наесен пак ще се правят нови промени”, мотивира се  Нинова.  Според нея всякакви промени, правени от парламента сега, са проява на неуважение към Конституционния съд и народа.

Факт е, че всички решения на парламента, свързани с изборните новости едно по едно се отправят към Конституционния съд, нещо което не е добър атестат за законотворчеството на управляващата коалиция.  Тепърва към КС ще потегля  решението за задължителното гласуване, сериозно отричано от конституционалистите, както и „равните“ ограничения пред гласуването на българите в чужбина.

В съда вече е искането на президента, който на  27 май оспори като противоконституционни три от зададените шест въпроса: за намаляването на броя на депутатите на 120; електронното гласуване и прекия мажоритарен избор на областните директори на МВР и на шефовете на районните полицейски управления. Те противоречат на парламентарната форма на управление, принципите на правовата държава, разделението на властите, политическия плурализъм, заяви Плевнелиев.  Искането на държавния глава бе подкрепено от  много юристи и бивши конституционни съдии. Несъгласие изразиха от фондация „Български адвокати за правата на човека“

Междувременно в пълен разрез със сериозните законодателните практики и без всякаква обществена оценка на риска,  управляващите внесоха нови промени в Изборния кодекс на същия текст  (чл.14 ), върху който Плевнелиев наложи вето, заради сериозните ограничения за  гласуването на сънародниците ни в чужбина. Но мнозинството го отхвърли по партийни, а не заради обществените интереси.

Поредните новости, които правната комисия безкритично пропусна  предвиждат в рамките на ЕС, извън посолствата и консулствата, да бъдат откривани секции при наличие на поне 60 заявления от избиратели. Извън страните от ЕС секции ще може да бъдат откривани по преценка на посолството, като максималният им брой, независимо от държавата, ще е 35.   Депутатите от правната комисия не подкрепиха останалите 6 внесени предложения.

По настояване на българите в чужина на 30 май т.г. омбудсманът Мая Манолова предложи  сериозни изменения  за гласуването в чужбина.  Те предвиждат създаване на МИР “Чужбина“,  възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от  100 избиратели, както и създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства.

Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.“ , бе основният мотив на Манолова. Предложенията на омбудсмана официално бяха внесени в парламента от ДСБ и Георги Кадиев.

Намерението за мораториум върху ИК трудно ще събере гласове вътре в парламента, но отвън картинката плаче за пълно замразяване на хаоса в изборното законодателство, което коалиционното мнозинство на инат постигна.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.