Последни новини
Home / Законът / Четвърти магистрат сменя работата си заради „КТБ“*

Четвърти магистрат сменя работата си заради „КТБ“*

Defakto.bg

Близо месец преди да изтече двугодишния срок за разследването за КТБ, в който то трябва да бъде приключено с обвинителен акт или с прекратяване, наблюдаващият прокурор Иван Гешев поиска да смени работата си. От сайта на Висшия съдебен съвет се разбира, че той е подал документи за участие в конкурса за избор на административен ръководител на специализираната прокуратура, пише Дневник.
Гешев е третият магистрат по делото, който иска да смени работата си. Преди време следователят Христо Панев, който беше част от разследващия екип поиска да напусне съдебната система и стана адвокат. А преди година друг следовател по това разследване – Иван Иванов оглави Столичната следствена служба. Това се наложи, след като Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, също напусна съдебната система. Другият наблюдаващ прокурор Евгени Стоянов преди време спечели конкурс и стана съдия в Административния съд – София.

Все още няма обявена дата за конкурса за специализираната прокуратура. Василев е обвиняем от юли 2014 година.

Преди няколко месеца Гешев заяви, че по делото се работи в пет насоки. Това е единственото дело, по което той работи от две години, като на него не се разпределят други дела. Пред членовете на етичната комисия на Висшия съдебен съвет, където Гешев беше изслушан заради скандала със следователя Бойко Атанасов, той заяви, че „толкова работа в живота си не бил свършил, гордея се с колегите си“. Същевременно от думите на Гешев стана известно, че делото се намира от декември в Софийски градски съд заради обжалване на наложени запори.

Делото е за източване на 206 млн. лв. от касата на банката и започна през 2014 година. По него има 11 обвиняеми, сред които и мажоритарният собственик Цветан Василев. Той е в Сърбия, а прокуратурата поиска връщането му в България. Засега няма решение на сръбския съд. Според сръбското законодателство съдията, който изслушва Василев в залата, няма да взема решение по същество за екстрадицията му. Това ще направи друг негов колега. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция, а последна дума има министърът на правосъдието.

Специализираната прокуратура е без ръководител, след като ВСС наложи дисциплинарно наказание на Светлозар Костов и го уволни. Освен Гешев, кандидат е и заместник -шефът ѝ Андрей Андреев, който от есента на 2015 г. е изпълняващият функциите ръководител.

*Информацията е на Дневник

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

2 коментара

  1. Ами след като изпълниха поръчката да фалират банката и с доклада на уж разследващата фирма стана ясно че виновните, при които отидоха парите, няма как да бъдат хванати, очевидно, масонът Гешев – https://bivol.bg/us-bg-masoni.html – и компанията смятат че са си свършили работата. Няма причини вече защо да се мъчат да изкарат че виновен за всичко е Цветан Василев, който, очевидно, ще си мълчи, освен пред нотариуси, и тъкмо ако го прецакат още допълнително, може да изплюе камъчето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.