Последни новини
Home / Законът / Пет години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебе

Пет години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебе

Defakto.bg
Пет години затвор даде Окръжният съд в Габрово на  бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов. Той е признат за виновен за смъртта на родилката Даниела Манолова и бебето й поради немарливо упражняване на професията, съобщи dir.bg.
За виновна е призната и лекарката, водила раждането,  д-р Севдалина Колева. Тя получава тригодишна условна присъда. И двамата медици са лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева – 3 години.
30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, преди това има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й – 9 септември – не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но не се пристъпва към предизвикване на раждането.
На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но на 4 октомври умира.
Обвинението е базирано на заключенията на три комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Специалистите начело с доц. Мария Грозева, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.
Основното, според прокуратурата, е заключението на вещите лица, че ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормалното раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени.
Присъдата не е окончателна.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов даде Теодора Точкова на съд заради отказан достъп до проверките срещу него

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов прати главния съдебен инспектор Теодора Точкова на съд. …

Частните изпълнители и нотариусите също да избират режима на облагане, предлага депутат

Частните съдебни изпълнители и нотариусите да получат право на избор по какъв данъчен режим да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.