Последни новини
Home / Законът / Пет години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебе

Пет години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебе

Defakto.bg
Пет години затвор даде Окръжният съд в Габрово на  бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов. Той е признат за виновен за смъртта на родилката Даниела Манолова и бебето й поради немарливо упражняване на професията, съобщи dir.bg.
За виновна е призната и лекарката, водила раждането,  д-р Севдалина Колева. Тя получава тригодишна условна присъда. И двамата медици са лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева – 3 години.
30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, преди това има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й – 9 септември – не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но не се пристъпва към предизвикване на раждането.
На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но на 4 октомври умира.
Обвинението е базирано на заключенията на три комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Специалистите начело с доц. Мария Грозева, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.
Основното, според прокуратурата, е заключението на вещите лица, че ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормалното раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени.
Присъдата не е окончателна.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.