Последни новини
Home / Законът / Шефът на Нотариалната камара: “Грешните” сред нас излизат от професията

Шефът на Нотариалната камара: “Грешните” сред нас излизат от професията

Defakto.bg

Имотните измами тип тези в айтоските села Ръжица и Разбойна са единични, каза председателят на Нотариалната камара Димитър Танев в студиото на “Денят започва” по БНТ.

“Това не е симптоматично и не изобличава нашата страна, например в Англия има над 2 милиона случая на кражба на самоличност, не трябва да се правят изводи и да се обобщава”, заяви Танев.

Земите на 110 човека от двете айтоски села са заграбени след измама с пълномощни. Фалшивите документи подписва бившият кмет на селото Юсеин Мухарем. Чрез тях се преотстъпва правото на ползване на между 3000 и 5000 дка за 10, 15 и 20 години на 32-годишния Сабри Халил.

Председателят на Нотариалната камара открои, че е елементарно да се заведе един документ, но е важно да е в полза на истината.

“Ако нотариусът от случая с Ръжица и Разбойна бъде осъден, едва ли ще получи само условна присъда. Той ще загуби и пълномощното си”, каза той.

Председателят на Нотариалната камара бе категоричен, че е важно всяко пълномощно да се вкарва в информационанната система на Националната камара, за да има публичност на това, което извършва кметът.

“Така, както имат същата заверка пълномощните относно разпореждане с недвижими имоти. Какво означава това? Това означава тези пълномощни да се съставят в два екземпляра, единия да остава в кметството. Това няма да отнема пространство, няма да отнема време, но пък ще съхранява едно убедително писмено доказателство в един бъдещ съдебен спор и ще възпира възможността за именно такава измама”, заяви Димитър Танев.


About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС …

Съдът: Кристиан Николов остава под домашен арест

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.