Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Инспекторатът няма да прави данъчни ревизии и да разследва претъпления

Екатерина Захариева: Инспекторатът няма да прави данъчни ревизии и да разследва претъпления

Defakto.bg

Правосъдният министър отговори на критиките

Консултациите по втория пакет от промени в съдебния закон започват днес – първи са срещите с ГЕРБ и Реформаторския блок. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева на неформална среща с журналисти.

След това разговорът се насочи към критиките на закона.

Никой не се кани да иска от Инспектората да извършва данъчни ревизии, да прави обиски, претърсвания изземвания или да разследва престъпления. Така Захариева коментира становището на главния инспектор Теодора Точкова.

„Нашата цел е независим орган извън изпълнителната власт да извършва имуществените проверки, проверките за конфликт на интереси и за почтеност на магистратите”, категорична бе Захариева. И подчерта – всички критики са били детайлно обсъждани на четири поредни заседания на Съвета за съдебна реформа. Но измежду 17-18 участници позицията на Инспектората е била подкрепена само от двама – самият Инспекторат и още един, когото Захариева не назова. По неофициална информация става дума за Незабравка Стоева от ВСС, бивш инспектор.

Уважена е обаче забележката срещу автоматичното прехвърляне на служители от Сметната палата и комисията за конфликт на интереси към Инспектората, подчерта Захариева. Т.е. при разкриването на нови щатни бройки подборът на експертите няма да е предопределен. Но категорично няма да приеме искането за удължаване на мандата до избиране на приемници, защото е противоконституционно.

„Не смятаме обаче, че целта на Конституцията е била Инспекторатът да е пощенска кутия – сигналите да отиват при него, после проверките да ги прави някой друг. Но очевидно има неразбиране на част от текстовете”, каза министърът. Имало е дори несъгласие списъците на магистратите с несъответствията в имуществените декларации да се публикува, както е било досега.

Друг голям спор е бил кой да издава наказателните постановления за установени административни нарушения при проверките? Предложението е наказателното постановление да се издава  от главния инспектор или от оправомощен от него инспектор. Не може това да се прави от колективния орган ВСС, няма такъв аналог в световната практика, илюстрира Захариева.

Каза и друго – много са недоволствата срещу недобрите определения в тази част от закона, но никой не е предложил по-добри.

Вече се мисли за „жилищното” уреждане на Инспектората и ще бъде удовлетворено искането на Точкова – за инспекторите да остане сегашната им сграда на ул. „Георг Вашингтон”. А административният съд София-град да се премести на Римската стена след основен ремонт. В момента там са още наказателната колегия на столичния районен съд и прокуратурата. Процедурите трябва да започнат още тази година.

Без промяна на формулата на заплатите

Въпреки декларираните преди намерения да се преосмисли формулата за магистратските заплати, това няма да бъде направено. Идеята беше те вече да са обвързани със средното възнаграждение не в бюджетната сфера (както е в момента), а в обществения сектор. Така възнагражденията биха нараснали. Но дотук „екстрата” е само за Висшия съдебен съвет – с предните промени заплатите на кадровиците станаха равни на тези на „тримата големи”. И тази поправка няма да се преразглежда.

Чакат се препоръки от европроверката на прокуратурата

По едни от най-спорните текстове – за т.нар. децентрализация на прокуратурата, правомощията на главния прокурор и т.н. се чакат и препоръки от петимата европрокурори, които ще правят независим анализ на родното обвинение, каза Захариева. Проектът вече им е изпратен, кога ще се изкажат те обаче е под въпрос. По принцип одитът им трябва да приключи в края на годината. Но ако има съществени забележки, може да има нови законови поправки.

Иначе Захариева наблегна на новите текстове, уреждащи нарежданията на по-горестоящия прокурор към подчинения. Ако става дума за намеса във вътрешното убеждение от типа: „Образувай дело!”, тогава началникът сам ще си го образува, илюстрира Захариева.

Според нея не би трябвало да има проблем окончателните прокурорски актове също да са публични, но такива предложения не са постъпвали.

Министърът подчерта и поправките за предварителната проверка, където вече изрично пише, че удължаването й може да е еднократно. Първоначално Захариева е била привърженик на зачертаването на тази проверка от закона, но я убедили, че това не било от обществен интерес. Рисковете били или да завалят дела на килограм или да не се образуват. Тези аргументи се сипят отдавна като оправдание за съществуването на проверката, без аналог в Европа. Министърът обаче заяви, че най-вероятно проблемът щял да се решава в НПК. Не стана ясно дали предварителната проверка отново ще бъде записана там, след като изрично бе изключена от новия кодекс през 2005 г.

Що се отнася до европроверката на прокуратурата, Захариева повтори известното: ще се изследват структурата на прокуратурата, независимостта на обвинителите, вътрешната организация. Ще се гледат шест избрани от тях дела, засега неизвестни. Петимата европрокурори отделно и самостоятелно ще подбират с кого какви срещи да проведат. На въпрос дали ще се видят и с единствения „революционер” от следствието Бойко Атанасов, отговорът бе: Ако поискат, защо не?

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.