Последни новини
Home / Законът / Посланиците на ЕС подкрепят реформата в правосъдието

Посланиците на ЕС подкрепят реформата в правосъдието

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с  посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас, на Кралство Норвегия и на Конфедерация Швейцария. Събитието бе съвместна инициатива на правосъдния министър и на посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот, представляващ нидерландското председателство на ЕС. На срещата присъства още Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, както и тримата заместник-министри на правосъдието.

По време на работната дискусия министър Захариева запозна посланиците с втората част от промени в Закона за съдебната власт, които бяха обсъдени и приети от Съвета за съдебна реформа.

Н.Пр. Том ван Оорсхот благодари на министър Захариева, че 5 месеца след последната им работна среща ги е поканила отново, за да обсъдят важните реформи в съдебната система. „Още при предишната ни среща всички ние видяхме вашето желание и усилията, които полагате за положителната промяна на съдебната система в България.“

Министър Захариева припомни, че първата част от проекта за промени в ЗСВ бе внесена в Народното събрание през март и веднага след това е започнала усилена работа по втория проект за промени в ЗСВ. „Наскоро текстовете бяха приети от Съвета за съдебна реформа.  В момента организирам срещи с всички парламентарно представени партии, за да им го представя. Надявам се на широка подкрепа по този толкова важен закон, както за магистратите, така и за гражданите. Идеята ни е да го внесем в Министерски съвет на 15 юни, следващата сряда“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че новите разпоредби са били подложени на обсъждане в продължение на четири поредни заседания на Съвета за съдебна реформа.  „Дискусията, която продължи общо над 40 часа през тези дни, бе изключително ползотворна. Доволна съм, че  4/5 от  проекта бе приет с пълно съгласие от членовете на Съвета. По останалите текстове имаше  дискусия, в която колеги от Съвета направиха много добри предложения, които включихме в проекта“, акцентира Захариева.

По време на срещата тя запозна посланиците с акцентите от промените в съдебния закон, които утвърждават принципа на съдийското самоуправление, възлагат нови правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, регулират кариерното израстване на магистратите, преуреждат начина на избор и статута на съдебните заседатели и въвеждат допълнителни правила за изпита за юридическа правоспособност.

„С предлаганите изменения прокуратурата ще е единна, но не и централизирана. Прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност. Засилва се отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата“,  обясни министърът.

Нидерландският посланик Н.Пр. Том ван Оорсхот приветства постигнатото от екипа й в последните пет месеца. „Законодателните промени, които предвиждате, формират база за създаване на доверие в една независима и безпристрастна съдебна система, но ефектът от тях зависи също така от капацитета на хората, които ще ги прилагат. Мога да кажа, че придвижихте реформата в правилната посока“, каза в заключение Н.Пр. Оорсхот.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Един коментар

  1. черния кон, който препускаше

    Къде е мнението на автора на статията, това телеграфна агенция или журналистически сайт. това ми намирисва на платено пресс съобщение по оперативна програма. Иначе видели се пили са по едно и са си тръгнали. отчели са дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.