Последни новини
Home / Законът / Предизвестено: Катя Бельова с втори мандат като шеф на ОС-Благоевград

Предизвестено: Катя Бельова с втори мандат като шеф на ОС-Благоевград

Defakto.bg

Съдийската колегия се раздели класически на 8 срещу 6

С минималното изисквано мнозинство от 8 гласа Катя Бельова бе избрана за председател на Окръжния съд в Благоевград за втори мандат. Тя печели поста от втори опит – през януари един глас не й стигна за избор във все още единния ВСС. Но в съдийската колегия днес победи.

Бельова бе единствен кандидат. Срещу назначаването й гласуваха 6 – „обичайните заподозрени” Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Лозан Панов. Заехме страна в един управленски конфликт между районния и окръжния съд в Благоевград, обвиниха те

Вотът бе предшестван от три часа изслушване и разгорещен по „горещи теми”: за „случайното” разпределение на търговски дела в окръжния съд, явното толериране на брата на представляващия ВСС Димитър Узунов – съдията от Благоевград Петър Узунов, съмненията за корупционни практики.

На финала Калин Калпакчиев избухна: „Всичко, което се говори три часа, очевидно няма значение! Вчера имаше среща на петия етаж, където очевидно решението е било взето, било е предизвестено и това ме обижда. Срамувам се, не мога да кажа на черното бяло!”.

Днешната история си има дълга предистория на яростни конфликти между районния и окръжния съд в Благоевград буквално за всичко. Впечатляващото е, че доскорошният председател на районния съд Екатерина Николова губи всички битки във ВСС. Това предизвика и репликата на Калин Калпакчиев: „Какво излиза, няма човек-няма проблем?! Няма я Николова и всичко е наред ли?”

Междувременно ден преди вота, на 6 юни, подписка „за” Бельова са изпратили всички 20 щатни съдии от ръководения от нея съд. Включително Петър Узунов, неговата съпруга и Росен Василев, отдавна командирован във ВАС.

За „вземането” на едно дело

Кандидатирам се за втори мандат заради подкрепата на колегите и добрата работна атмосфера, обяви Катя Бельова. Преди да стане председател на ОС през 2010 г., тя 5 години е била зам.-едседател. А през 1991-1998 г. е оглавявала районния съд в Разлог.

Пред съдийската колегия днес кандидатката отчете „добра комуникация както вътре, така и извън системата”. И изненадващо заяви, че „комуникацията с районните съдилища в Благоевградския съдебен район е много добра, напоследък още по-добра”. Похвали се също, че всеки четвъртък в радио Благоевград съдът има ефирно време да популяризира работата си.

После започна трудното. Пред съдийската колегия бе докладвано, че срещу Бельова няма сигнали. Но се оказа, че не е така и това бе напомнено от „опозицията”. От предишния път срещу нея има сигнал, подаден от адвокат по търговско дело за несъстоятелност. През 2012 г. въпросното дело е „въртяно” 7 пъти на „случаен” избор докато 8-ия път не се паднало именно на Бельова. Става дума за ЕТ с ипотеки срещу кредит към ОББ и Юробанк. След вземането на делото Бельова обявява несъстоятелност на фирмата със задна дата, девет дни преди учредяването на ипотеките.

Инспекторатът е извършил проверка по случая, но, според изявленията на Теодора Точкова, тя се е свела до разговор с Бельова и нейните две заместнички. Инспекторите са се доверили на обясненията им – че е било извършвана публична демонстрация на принципа на случайното разпределение по проект „Правосъдие близко до хората” и затова рулетката била въртяна 7 пъти. Днес обаче самата Бельова обясни, че по това време имало бъг в системата, при всеки клик на бутон автоматично се правело ново разпределение, без програмата да иска мотиви за смяна на докладчика. „Извършена е демонстрация и след нея съм взела делото на мен. Счела съм, че трябва да поема отговорността, защото делото е превъртяно няколко пъти”, каза кандидатката.

Не отговори защо делото не е останало при първия паднал се докладчик. Но в момента то още било висящо – извършвало се осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността.

Съмненията или поне впечатленията за корупционни практики в този случай не са изчистени, заключи „опозицията”.

За „трайния” растеж на съдия Петър Узунов

От задаваните на Катя Бельова въпрос стана ясно и друго – в нейния съд братът на Димитър Узунов Петър Узунов е на трайна почит. Със заповед на Бельова от 2011 г. насам той единствен разпределя търговските и гражданските дела, без да е зам.-шеф на окръжния съд. Наказателните дела обаче се разпределят от ресорния зам.-председател.

Извън това Узунов върти рулетката за отделението, в което работи и неговата съпруга, сиреч разпределя преписки и на нея. Соня Найденова няколко пъти се опита да изясни дали в случая няма конфликт на интереси, но неуспешно.

На въпрос защо изборът й се е спрял точно на Узунов-брат, Бельова отговори, че заместниците й били свръхнатоварени и искала повече съдии (в случая един!) да участват в управлението на ОС.

Разисквана беше и изненадващата смяна на и.ф. председателя на районния съд в града след изтичането на мандата на „врага” Екатерина Николова. Управлението бе поето от заместника й Владимир Пензов, но през април Бельова предложи друга съдийка и ВСС гласува смяната насред висяща изборна процедура. Тогава като мотив се сочеше и осъждането ни в Страсбург за мудно правосъдие по дело, гледано на първа инстанция от Пензов. Критиките на Евросъда обаче бяха най-вече за осемгодишното забатачване на разследването.

В тази връзка Юлия Ковачева попита какво е становището на наказателните съдии от Благоевград по случая, но и тя не получи ясен отговор.

Увъртени обяснения даде Бельова и на въпроса на Калин Калпакчиев колко пъти тя е инициирала дисциплинарни производства срещу Екатерина Николова и как са приключили те. На миналото заседание стана известно, че са правени няколко предложения, до едно приключили с фиаско. Разбра се също, че на окръжно ниво атестацията на Николова е тотално забавена, което не й позволи и тя да се кандидатира за втори мандат начело на районния съд.

Това е злоупотреба с право и „регламентиран тормоз”, обяви Калин Калпакчиев.

За един одит и една дограма

В помощ на Бельова се притече Галя Георгиева от ВСС. И я попита за някакъв одит (впоследствие стана ясно, че е одит на ВСС, установил куп нарушения в управлението на съда в Благоевград – б.р.), както и дали оценката му била обективна. Катя Бельова очаквано отвърна, че не е била съгласна с оценката, а одиторът бил с икономическо образование.

На това впоследствие Соня Найденова опонира, че проверката е възложена с решение на ВСС и приета от него. Както и че по правилника на съвета вътрешните одитори проверяват съответствията на дейността със законите, подзаконовите актове и договорите.

Галя Георгиева обаче подаде и друг „коз” – за проведените от районния съд обществени поръчки и дали измежду спечелилите ги е имало съдийски роднини?

И тук Бельова извади на бял свят обществена поръчка за дограмата на районния съд, която май била спечелена от шурея на съдия Владимир Пензов – по онова време зам.-председател на районния съд.

Тук „опозицията” атакува с логичния въпрос кой управлява въпросната съдебна палата и би трябвало да контролира обществените поръчки? Оказа се, управлението е възложено на председателя на окръжния съд, сиреч на Бельова. Но тя наскоро научила за дограмата, случаят още се проверявал.

Галя Георгиева обеща идната седмица да представи тези материали. Опозицията призова изборът да се отложи до извършването на детайлни проверки в работата и на окръжния, и на районния съд в Благоевград.

Не се прие.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.