Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: Изборът за Благоевград е предизвестен и непрозрачен

Съюзът на съдиите: Изборът за Благоевград е предизвестен и непрозрачен

Defakto.bg

Часове, след като съдийската колегия на ВСС избра Катя Бельова за председател на Окръжен съд Благоевград за втори мандат, от Съюза на съдиите реагираха с отворено писмо.

Ето пълният му текст:

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

Съюзът на съдиите в България намира за необходимо да изрази позицията си относно проведения от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избор на председател на Окръжен съд – гр. Благоевград.

Подадените до ВСС писмени становища и обсъждането на единствената кандидатура на съдия Катя Бельова повдигнаха множество въпроси с пряко значение за решението, което предстоеше да бъде взето от Съдийската колегия на съвета – съмненията относно спазването на законоустановения принцип за случайно разпределение на дело; начинът на организацията на разпределението на дела в Окръжен съд – Благоевград; способността на съдия Бельова да реши по професионален начин съществуващото напрежение между съдии в съдебния район, без да проявява пристрастие. Членовете на колегията, обявили подкрепата си за кандидатурата не дадоха убедителен и обоснован отговор на тези въпроси. Така за пореден път беше възпроизведена практиката на ВСС за вземане на немотивирани решения от мнозинството. Това сочи, че независимо от съществуващите законови гаранции за упражняване на правомощията на ВСС по открит и отговорен начин, този орган и по-конкретно неговата Съдийска колегия продължава да взема непрозрачни и будещи съмнения за предизвестен избор решения.

Очевидно е наличието на стабилно и достатъчно мнозинство за вземането на напълно необясними решения, при което изтъкваните аргументите от останалите членове на колегията не само не получават смислен отговор, но дори и не се обсъждат. В подкрепа на този извод са и предходните гласувания по въпросите за замяна на изпълняващия функциите председател на Районен съд – гр. Благоевград, както и по структурирането и определянето на персоналния състав на комисиите към Съдийската колегия.

Изразяваме загрижеността си, че същото това мнозинство бездейства и не обезпечава изпълнението на задължението си по чл. 37, ал. 3 от Закона за съдебната власт, с което ще препятства конституирането на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия в срока по § 84 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, обнародван в ДВ, бр. 28/8.04.2016 г. А това също разкрива, че сегашният персонален състав на колегията не е способен и няма желание да допринесе към реформирането на системата, дори и с цената на противопоставяне на законодателните усилия в тази област.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.