Последни новини
Home / Законът / Теодора Точкова: Инспекторатът не бива да се превръща в наказателен отряд

Теодора Точкова: Инспекторатът не бива да се превръща в наказателен отряд

Defakto.bg

Конституцията ни възложи сериозни проверки. От януари досега Инспекторатът неотклонно сезира институциите за опасенията, които има относно Закона за съдебната власт, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Тя  обяви, че досега представените от Инспектората възражения не са били чути, били са предложени дефиниции, които не са били възприети, въпреки че са били изключително ясни. Според Точкова правосъдното министерство не е успяло да направи и редакционен прочит на законопроекта, да не говорим за съществените неща.
От Инспектората са обявили становище още при първоначалното публикуване на законопроекта, припомни Теодора Точкова и подчерта, че независимостта на Инспектората трябва да бъде гарантирана. По думите ѝ е притеснително разписаното, че Инспекторатът ще проверява имуществените декларации и достоверността на декларираното в тях имущество:
Проверката за почтеност няма как да е самостоятелна – дали е почтен или не един магистрат, не означава само дали се поддава на натиск и влияние, или дали не взема рушвети. Това е морална категория и отговорът трябва да бъде даден след извършването на другите проверки, които Инспекторатът има да прави.
Не може Инспекторатът да проверява поддава ли се магистратът на натиск, заплахи, стимули от представители на публичната власт – проверката няма как да се осъществи така, както е формулирана. Това означава да се проверяват нагласи и намерения.

 В понеделник в остро писмо до правосъдната министърка Екатерина Захараиева  Точкова поиска да се преработят всички текстове за инспектората, заложени в проекта за промени на съдебния закон.  

Още по темата:Точкова разби на пух и прах промените в ЗСВ

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.