Последни новини
Home / Законът / Захариева сезира прокуратурата за насилие в затвора в Белене

Захариева сезира прокуратурата за насилие в затвора в Белене

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева веднага сезира прокуратурата след кадрите на насилие от затвора Белене, излъчени тази сутрин по Би Ти Ви. Незабавно е разпоредена и проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията.

Пред камерата затворници разказаха, че насилието и бруталността са ежедневие в Белене, а управата не се намесва. „Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порно филмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх”, заяви бивш затворник.

Много от затворниците били посрещани с изнасилване. Надзирателите обикновено са на 5-6 метра разстояние, но „гледат да не се набъркват” и се правят, че не чуват.

“По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, които бяха показани в предаването, са от 2013 г. Още тогава във връзка с тях, директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски. Незабавно е образувано досъдебно производство и наказателно дело, а Районният съд в Левски вече е постановил осъдителна присъда по случая. Лишеният от свобода Д. М. е осъден на 4 г. лишаване от свобода затова, че на 30 септември 2013 г. в затвора-Белене в 3 килия на VІ-ти отряд извършил полови сношения и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол.  К. Х., в съучастие като съизвършител  с И. И. Е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор. И. И., в съучастие като съизвършител  с К. Х., е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор.

По представена докладна записка от началника на затвора – гр. Белене за периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

10 от тях са регистрирани в „Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража“ към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури – Окръжна прокуратура гр. Плевен, Районна прокуратура гр. Левски и ГДИН”, съобщиха от Министерството на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващите се отказват от промените в НК и ГПК

След експресното обсъждане и гласуване на първо четене на нови поправки в Наказателния кодекс (НК) …

Съдът отмени решение срещу Комисията за непозволена държавна помощ на испанския “Барселона” и още три клуба

Съдът отменя решението на Общия съд, с което той е отменил решението на Комисията, квалифицирало …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.