Последни новини
Home / Законът / Цацаров разпореди незабавна проверка на затвора в Белене

Цацаров разпореди незабавна проверка на затвора в Белене

Defakto.bg

Днес, 08.06.2016 г., главният прокурор се самосезира  по повод  репортаж по БТВ за престъпни  деяния, извършени на територията на Затвора Белене, и изиска пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Левски, съобщи прокурорският пресцентър.

По – късно същия ден до главния прокурор постъпи и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни, добавят оттам.

И още: „Сигналът на министъра на правосъдието бе изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на  проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене.

По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново г-н Огнян Басарболиев свика спешно съвещание с и.д. окръжен  прокурор  на Окръжна прокуратура – Плевен и районния прокурор на районна прокуратура – Левски  за създаване на необходимата организация за извършване на проверка в Затвора Белене и събиране на данни за извършени престъпления от общ характер по надлежния ред.

Районна прокуратура – Левски и Окръжна прокуратура – Плевен докладваха на главния прокурор съдебни актове – влезли в сила на 08.01.2011 г.,  на 15.10.2014 г., на 25.06.2015 г. и на 08.01.2016 г., с които 7 /седем/ лица, лишени от свобода и  изтърпяващи наказанието си в Затвора Белене са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по БТВ.

От БТВ са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага   за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица.

Същевременно  Районна прокуратура – Левски докладва за образувани три досъдебни производства през месец април 2016 г. за престъпления, извършени на територията на Затвора Белене – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.“

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.