Последни новини
Home / Законът / Адвокат Емилия Недева : Правителството може да си търси парите от Цветанов за осъжданията в Страсбург

Адвокат Емилия Недева : Правителството може да си търси парите от Цветанов за осъжданията в Страсбург

Defakto.bg

 На 4 април 2016 г. адвокат Емилия Недева в  предаването  „Преди всички”  по БНР коментира шестото осъдително решение  срещу България заради бившия й вътрешен министър Цветан Цветанов, както и въпросът кой трябва да плати  присъдените обезщетения.

 Да си спомним какво каза тя:Трябва ясно да се разграничава положението на магистрата от положението на изпълнителната власт. Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес(да предяви иск срещу виновните лица за изплатените суми б.р.).  Никой не може да я задължи, но тя има това право.  Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент.

 Обезщетенията в Страсбург се плащат с решения на Министерски съвет (МС)С. Но пък МС от своя страна може да си потърси парите, заяви  адвокат Недева.

Има вече шест дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност.  Впечатляващ е факта, че по всички тях Европейският съд персонално е посочил бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права. Тоест неговите увреждащи действия не само са описани, а е посочен и като виновник. Само по делото на Алексей Петров, (който също осъди държавата б.р.), е посочено, че  отговорност за нарушаване на презумцията за невиновност има и тогавашният градски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил непозволени изказвания.  Дейността на Цветан Цветанов  е рязко разграничена, дори от изказванията на главния прокурор.

Така няма   съмнения кой е нарушавал презумпцията за невиновност.

След седмото осъждане на държавата заради Цветан Цветанов, попитахме адвокат Емилия Недева  – редно ли е данъкоплатците да се разплащат  заради рецидивите на бившия си вътрешен министър? Отговорът, който получихме бе: „Казаното през април важи със същата сила и през юни“. 

Още по темата в Де факто: Цветанов, съдят държавата за твои акции, защо плащаме ние?!*

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Един коментар

 1. Моля нека всеки да види от тези линкове тук по какъв престъпен и крайно несправедлив начин бях обвинен аз от второ РПУ на МВР-Варна от старши разследващ полицай М. К. по ДП № 1991/2013 г. и 1852/2013 г. чрез склоняване на свидетели да лъжесвидетелстват срещу мен от страна на ст. разследващ полицай М. К. и чрез подправени и фалшиви показания аз бях несправедливо обвинен от полицията и изправен пред съд, където бях признат за виновен, но сега малко преди края на обжалванията ми истината се разбра по моя случай и свидетелите си признаха писмено по делото как от полицията са ги карали да лъжесвидетелстват!
  Искам да уведомя всеки от Вас да знае, че по моето досъдебно производство 1991/2013 г. и 1852/2013 г. и по това на г-н Лъчезар Братоев се установи една много важна и основна информация, че полицайката от Общинска полиция Й. М. по досъдебното производство на г-н Братоев и свидетеля В. И. по моето досъдебно производство са лъжесвидетелствали пред една и съща дознателка от едно и също районно управление на МВР-Варна. Става въпрос за периода от 24.10.2013 г. до 02.2014 г. пред старши разследващ полицай М. К. от второ РПУ на МВР-Варна пред която дознателка е лъжесвидетелствал първо по моя случай свидетеля В. И., който твърди, че именно тази дознателка го е склонила да лъжесвидетелства против мен веднъж пред нея и втори път пред съдия по чл. 223, ал. 1 от НПК, както и да даде показания от името на своята прабаба и дори накрая да разпише прабаба си в протоколите за разпит.
  Това автоматично показна, че въпросната дознателка, ст. разследващ полицай М. К. от второ РПУ на МВР-Варна в период от по малко от 4 месеца е извършила две абсолютно идентични престъпления по чл. 293, ал. 1 от НК в случая на г-н Братоев, а в моя случай и по чл. 311, ал. 1 от НК като е склонявала свидетели, обикновени граждани и полицейски служители да лъжесвидетелстват против други граждани за да могат да им бъдат повдигани несправедливи обвинения и те да бъдат изправяни пред съд!

  http://varna.topnovini.bg/node/706473

  http://topnovini.bg/node/657593

  https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-1795037870724852/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.