Последни новини
Home / Законът / Адвокат Маргарита Илиева: Г-н Цацаров, накажете заместника си Сарафов за унижението над полицай

Адвокат Маргарита Илиева: Г-н Цацаров, накажете заместника си Сарафов за унижението над полицай

Defakto.bg

В открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров  директорът на Правната програма на Български хелзинкски комитет (БХК) адвокат Маргарита Илиева изразява възмущение от женомразка реч и сексуален тормоз от страна на заместник главния прокурор, Борислав Сарафов спрямо разследващата полицайка Любомила Ценова. Юристката призовава главния прокурор да се разграничи от злоупотребата с власт, допусната от Борислав Сарафов и да инициира производство за неговото наказване. Публикуваме пълния текст на писмото.

Уважаеми господин Главен прокурор,

Настоящето искане отправям към Вас заради добил публичност чрез медиите случай на обществено нетърпима и противоправна сексистка реч, която съставлява и тормоз на основата на пола, и сексуален тормоз, упражнени от заместник главния прокурор Борислав Сарафов спрямо Любомила Ценова, разследващ полицай в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) при Министерството на вътрешните работи.

На 27 май т.г. бе медийно оповестено, че Ценова е завела дело за непозволено увреждане срещу Сарафов заради това, че в петък, 13 май, в кабинета на последния в Съдебната палата в София и в присъствието на редица лица – наблюдаващия делото, Томи Наков (прокурор при Специализираната прокуратура), Юлиана Петкова и Марияна Станкова (прокурори при Върховната касационна прокуратура), Даниела Попова (административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура), Ивайло Спиридонов (директор на ГДБОП) и Стефан Джолев (заместник-директор на ГДБОП) – е упражнил върху нея пряк и агресивен натиск по повод това, че е осъществила правомощията си на разследващ орган, като е отправил срещу нея груби женомразки нападки с циничен език, както и заплахи, че спрямо нея ще бъде злоупотребено с правомощия, за да бъде тя пенализирана неправомерно. Причината била това, че по досъдебно производство Ценова събрала доказателства, не в полза на обвинението. Съгласно оповестеното от медиите, на даден етап от срещата сте присъствал и Вие.

На 3 юни бе оповестено,  че Ценова е завела и частно наказателно дело срещу Сарафов за обида. От публикувания откъс от тъжбата ѝ е видно, че заместник главният прокурор се е обърнал към нея с думите: „Къде го разпита? Свирка ли направи на този цървул в кабинета?“.

Агресивно женомразко поведение като това на заместника Ви, освен обществено нетърпимо, е и противоправно. Сарафов се е опитал по изключително грозен и агресивен начин да унижи госпожа Ценова в качеството ѝ на човек от женски пол, както и на професионалистка и разследващ орган, като заради нейни законни действия по служба ѝ е натрапил грубо сексуализиращо опредметяване, с което е целял да я представи в нейните собствени и в очите на останалите присъстващи – магистрати и нейни горестоящи колеги – като обект на сексуална употреба от страна на разпитаното от нея лице, така отричайки човешкото ѝ достойнство, както и качеството ѝ на орган на власт спрямо това лице. Такова поведение освен тежка злоупотреба със служебното положение на Сарафов съставлява и женомразки тормоз, и сексуален тормоз по смисъла на чл. 5 от Закона за защита от дискриминация във вр. с § 1, т. 1 и т. 2 от Допълнителните разпоредби на закона.

Извършените закононарушения са особени по своята дързост и тежест.

На първо място, заместник главният прокурор извършва своя отблъскващ опит да унижи госпожа Ценова в качеството ѝ на жена, като ѝ припише спрямо произволно взето лице от мъжки пол по даденост ролята на долупоставен сексуален обект, който задоволява чужди потребности. Нещо повече, Сарафов обозначава това лице от мъжки пол с презрителното прозвище „цървул“, за да унизи допълнително госпожа Ценова, като по този начин цели да я представи като по-долупоставена и от нисшия „цървул“, комуто според думите на Сарафов тя е в положение сексуално да слугува.

На второ място, госпожа Ценова става мишена на тази словесна женомразка агресия поради законното изпълнение на своите правомощия на разследващ полицай. Това е пряка атака срещу нейното качество на професионалистка и орган на власт, който прилага закона.

На трето място, тъй като тази по същество сексистка реч на омразата е отправена в контекста на законово определена йерархия между функциите на прокуратурата и тези на разследващите органи, тя представлява още по-тежка форма на виктимизация спрямо госпожа Сарафова, тъй като злоупотребява със зададената ѝ от нейната служба институционална роля на подчинение спрямо ролята на ръководещия досъдебното производство магистрат – прокурор. Нещо повече – Сарафов, като горестоящ съгласно законовото разпределение на ролите, е не просто прокурор, а високопоставен прокурор, и то заместник на Вас, главния прокурор. Поведението на Вашия заместник се явява така и тежка злоупотреба с институционалността, зададена от процесуалния закон. Той грубо злоупотребява със служебното си положение, за да накърни законността, като упражни директен, агресивен натиск под формата на сексуален и сексистки тормоз върху госпожа Ценова, за да не събира тя доказателства, които не харесват на него и прокуратурата.

На четвърто място, това деяние срещу госпожа Ценова и срещу върховенството на правото е извършено в присъствието на редица лица – госпожа Ценова е мишена на унизяващата агресия на Сарафов на всеуслишание. Тя е изправена пред стая, пълна с други високопоставени прокурори, както и с двамата най-висши ръководители на нейната служба – директор и заместник-директор. От отразеното в медиите, както и от липсата на каквито и да било публични опровержения до момента от страна на когото и да било от присъствалите, може да се заключи, че този позорен за прокуратурата и въобще за институциите в България опит за сексистко унизяване на госпожа Ценова е извършен с мълчаливото съгласие на вас, останалите присъстващи. Тази достойна за съжаление пасивност е равнозначна на подкрепа за агресора.

Жалко е и това, което думите на Сарафов разкриват за неговото собствено мислене като представител на висшето ръководство на прокуратурата и за вътрешната субкултура на ръководената от Вас институция. Опитът за унижаване на независима професионалистка с фантазии за нейното сексуално подчинение по всяка вероятност е проекция на светогледа на говорителя, обусловен от битуване в институционална среда, в която подобни модели са утвърдени и интериоризирани като норма.

По изложените по-горе няколко причини, господин главен прокурор, Вие следва публично категорично да се разграничите от поведението на заместника Ви Сарафов и да инициирате производство да бъде той санкциониран за него. Противното би означавало, че приемате това поведение и самият сте солидарен извършител на такова. ♦

 

9.06.2016 г.,                                                                                      С уважение,

София                                                                                               адв. Маргарита Илиева

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Един коментар

  1. възмутен

    Госпожо Илиева, това ваше безсрамно женско поведение надхвърли границата на допустимото. По начина ви на говорене вас трябва да подведат под съдебна отговорност за мъжемразска реч и за противодържавна дейност. От всяка ваша дума лъха омраза към мъжете и е видно че сте протеже на световният феминизъм, довел до лошото състояние на Европа, с провежданата навсякъде антимъжка политика. Говорите със самочувствие на безнаказаност и си мислите че на вас всичко ви е позволено. Вие все решавате кой е виновен и кой не е, като че ли имате по-голяма тежест от висшите чиновници, като им нареждате кого да наказват и кого не. Физиологично половете се различават и мъжът стои по-високо от жената в природната йерархия, без значение дали това ви харесва или не. Чрез равенството което навсякъде прокламирате нанасяте огромни вреди на икономиката и на хората, като влошавате живота им с разпалване на полова вражда. Не мъжете сексисти, а жените феминистки говорят с езика на омразата, но защо тях никой не ги санкционира? За това мъжете раздават мъжкото си правосъдие и някога то може и вас да достигне. Никой не е застрахован. Ако не се сложи край на феминизма в Европа, това ще направят бежанците- брадясалите мъже, които толкова пламено защитавате, и ще е в следсвие на законите за равенство. Тогава жените като вас ще разберат колко са равни с мъжете, и къде им е мястото. „Каквото повикало, такова се обадило“! Няма как да стане с граждански закон равно, това което природата е създала неравно! „Най-лошата форма на неравенство е изравняването на нещата, които не са равни.”
    – Аристотел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.