Последни новини
Home / Законът / Адвокат Светла Маргаритова: Цветанов, съдят държавата за твои акции, защо плащаме ние?!*

Адвокат Светла Маргаритова: Цветанов, съдят държавата за твои акции, защо плащаме ние?!*

Defakto.bg

На трети април т.г. адвокат Светла Маргаритова по повод шестото осъждане на държавата в Страсбург заради бившия вътрешен министър Цветан Цветанов попита:  Няма ли кой да му( на Цветан Цветанов б.р.) потърси сметка и  защо неговата парламентарна група не заплати присъдените обезщетения вместо данъкоплатците?  Авторката припомни как в Полша в подобна ситуация,  е бил осъден „колегата“ на Цветанов, а полският главен прокурор се е извинил на пострадалия.

От април досега нищо не се е променило,  никой не е опитал да промени традицията данъкоплатците да плащат за гафовете на властта, правителството не е и помисляло да си поиска обратно парите от бившия МВР-шеф. А по изчисления на Медиапул държавата е платила общо 123 000 евро  заради незаконните действия на Цветанов.  Обявеното в четвъртък  поредно осъдително решение срещу България,  отново сгорещи темата. Със съгласие на  Светла Маргаритова,  препечатваме  априлския й  коментар, който все едно е писан за седмото осъждане на България през юни. Заради Цветанов. Пак.

Ето го и коментара.


Преди дни Европейският съд постанови шест решения срещу България, в които установи множество нарушения по различни текстове на конвенцията. За медиите впечатляващото беше преди всичко това, колко пари ще трябва да заплатим държавата, т.е. българският данъкоплатец в тази връзка. Три от тях бяха свързани с непремерените публични изяви и интервюта часове след полицейските акции на един вътрешен министър (Цветан Цветанов б.р.) А именно:Stoyanov et autres c. Bulgarie (n° 55388/10),Alexey Petrov c. Bulgarie (n° 30336/10),Petrov et Ivanova c. Bulgarie (n° 45773/10)

 Встрани остана обаче въпросът кой е виновникът за вече пет осъдителни решения по повод нарушената презумпция за невинност( освен трите от 31 март, и двете по случаи от предишни години –Affaire Slavov et autres  c. Bulgarie (Requête no 58500/10),решение от 10.11. 2015 и Gutsanovi c. Bulgarie, no 34529/10,решение от 15 oктомври 2013.)заради шумните и непремерени изяви на един министър на вътрешните работи(Цветан Цветанов б.р.), който много се гордееше с наименованията на организираните от него спецакции. Няма ли кой да му потърси сметка, защо неговата парламентарна група да не заплати вместо нас присъдените обезщетения? И защо ни се внушава на нас –  обикновените български граждани, че полицията не е създадена за това – да ни пази, а може да направи каквото пожелае и ние сме беззащитни пред нея?

Искам да бъда разбрана правилно – не са виновни полицаите, участвали в тези акции – „Медузци“, „Октопод“, „Червеи“ и не знам какво още, а тези, които решават да си направят PR пред обществото и водят със себе си фотографи, журналисти и цял екип от подходящи клакьори, за да станем свидетели „на живо“ как залавят поредния „бандит“, който по-късно ще се окаже, че не е такъв.

В държавата ни сме свидетели на операции, които в други страни се предприемат само срещу терористи и по тях пак не се вдига толкова шум. Докога медиите ще подминават с мълчание такива факти, а ще акцентират единствено върху присъдените суми? Защо никой не зададе въпроси на виновника за тези срамни за България решения? Дотам ли стигнахме, че да си налагаме автоцензура? Аз не искам да живея повече така!

В Полша преди няколко години националните съдилища в подобна ситуация осъдиха министъра на вътрешните работи и Главен прокурор да се извини публично на злепоставен кардиохирург  по няколко телевизионни канала, като при това сам да заплати за медийното време.  Той беше задължен да прочете текст, който фигурираше в самия диспозитив на съдебното решение. Отделно от това  трябваше да заплати и обезщетение на известния кариохирург за публичното накърняване на репутацията му. Затова Европейският съд не установи нарушение на чл. 6§2 и прие, че полските съдилища са действали напълно според установените от него стандарти.

У нас това мислимо ли е въобще?

Още по темата в Де факто България осъдена в Страсбург по делото за „абсолютния престъпник“

Адвокат Емилия Недева:Правителството може да си търси парите от Цветан Цветанов за осъжданията в Страсбург

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.