Последни новини
Home / Законът / България осъдена в Страсбург по делото за „абсолютния престъпник“

България осъдена в Страсбург по делото за „абсолютния престъпник“

Defakto.bg

Цветан Цветанов е рецидивист по нарушаване на презумпцията за невиновност

Тенчо Попов- един от обвинените и съдените по емблематичното дело за „абсолютния престъпник“ осъди България в Страсбург. А евромагистратите за пореден път обявиха: някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов е погазил презумпцията за невиновност! Страсбург го установява за седми път.

Досега Цветанов поименно е сочен като нарушител в делата на Борислав Гуцанов (операция „Медуза“), бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция „Касоразбивачи“), по няколкото дела за „Октопода“ – на Алексей Петров, Дамбовците, Антон-Петров-Хамстера и др. Сметката обаче я плаща не Цветанов, а всички ние -данъкоплатците.

По делото „Попови срещу България“ държавата ще плати общо 19 000 евро  – 10 000 евро обезщетение на Тенчо Попов, 4000 евро на съпругата му и 5000 евро за разноски.

Гръмката акция от 1 април 2010 г., когато тежко въоръжени и маскирани полицаи шумно арестуваха бившия военен министър Николай Цонев (във Военна болница), финансиста Тенчо Попов (в нотариалната кантора на съпругата му) и съдията Петър Сантиров претърпя пълно фиаско в съда. През 2015 г. последната инстанция ВКС окончателно оправда тримата по обвинение за даван подкуп за „уреждане на дело“ на Цонев. И обяви, че е налице „класическа провокация към подкуп“. Безсмъртна остана и репликата на тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев за „абсолютния престъпник“. Както и „веселяшката“ снимка на въоръжени до зъби спецполицаи в офиса на съпругата на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Видео от ареста бе разпространено от пресцентъра на МВР, чуваха се крясъците: “Падни! Горе ръцете!“ и други.

По време на разследването бяха замразени сметките на съпругата.

До решение в Страсбург стигна жалбата на Тенчо Попов и Антония Попови. А евросъдът откри четири нарушения на конвенцията за човешките права – на чл. 3 (забрана на изтезанията), чл. 6, параграф 2 (презумпцията за невиновност), чл. 8 (правото на личен и семеен живот) и чл. 13 (ефективните средства за защита).

Страсбург обаче приема, че в случая с Попов презумпцията за невиновност е нарушена само от Цветан Цветанов, но не и от тогавашния премиер Бойко Борисов и от прокурора Роман Василев.

В решението се цитира „присъдата“ на бившия МВР-шеф, произнесена ден след шумните арести, на 2 април 2010 г.: „Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин“.

Съобщението на Страсбург можете да прочетете тук.

Адвокат Светла Маргаритова:Цветанов, съдят държавата за твои акции, защо плащаме ние?!

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.