Последни новини
Home / Законът / Вицът стана истина – банкерите от КТБ стават организирана престъпна група!

Вицът стана истина – банкерите от КТБ стават организирана престъпна група!

Defakto.bg

Вестта, която днес сутринта обикаляше като виц между адвокати и магистрати, часове по-късно стана факт. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи: разследването за източването на КТБ прераства в разследване на организирана престъпна група. С участието на банкери, счетоводители, одитори, квестори и главатар Цветан Василев. “ОПГ от банкери? Ще смаем света!”, коментираха юристи. А някои ехидно добавяха: “Сега Сърбия може и да даде политическо убежище на Василев”.

Новината идва, след като стана известно, че първоинстанционният съд в Белград повторно е разрешил екстрадицията на Цветан Василев у нас.

От днес разследването се води от специализираната наказателна прокуратура, на която са подсъдни делата за организирана престъпност, с нов наблюдаващ прокурор Ирина Арменова, заяви Румяна Арнаудова. Анализът на Софийската градска прокуратура е показал, че “са събрани нови факти за създаване и ръководене на ОПГ с користна цел и за длъжностни присвоявания от 1 януари 2003-а (откакто мажоритарен собственик е Цветан Василев – б.р.) до юни 2014 г. (тогава КТБ бе поставена под особен надзор – б.р.)”.

Обвинения за организирана престъпност срещу него и останалите 13 разследвани, сред които бившите членове на управата на банката и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, още не са повдигнати, но предстоят. В Сърбия е изпратена и нова призовка до Василев да се яви пред българската прокуратура. А “старият” прокурор по КТБ Иван Гешев междувременно се кандидатира за шеф на спецпрокуратурата. И явно няма да се раздели с делото на живота си.

Според Арнаудова разследването може да приключи и до края на годината. А в нейния прочит нямало никакви шансове междувременно обвиняемите сами да поискат внасянето на делото в съда. По правилата на НПК те могат да го направят след изтичане на 2 г. от повдигането на обвинения – т.е. още този месец.

Да, ама не. Говорителят на главния прокурор заяви: “Тъй като досега делото 344 дни е било в съда (по мерки за неотклонение, искания за запори и прочее – б.р.), този срок не се взема предвид при изчисляване на двегодишния срок“. От което излиза, че прокуратурата има още 1 година “спокойствие” по въпроса.

Няма такова нещо в закона – ясно е казано кой е началният момент, от който започват да текат въпросните две години, категорични са правници.

Още по темата: На първа инстанция Белград пак разреши екстрадицията на Цветан Василев

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.