Последни новини
Home / Законът / Вицът стана истина – банкерите от КТБ стават организирана престъпна група!

Вицът стана истина – банкерите от КТБ стават организирана престъпна група!

Defakto.bg

Вестта, която днес сутринта обикаляше като виц между адвокати и магистрати, часове по-късно стана факт. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи: разследването за източването на КТБ прераства в разследване на организирана престъпна група. С участието на банкери, счетоводители, одитори, квестори и главатар Цветан Василев. „ОПГ от банкери? Ще смаем света!“, коментираха юристи. А някои ехидно добавяха: „Сега Сърбия може и да даде политическо убежище на Василев“.

Новината идва, след като стана известно, че първоинстанционният съд в Белград повторно е разрешил екстрадицията на Цветан Василев у нас.

От днес разследването се води от специализираната наказателна прокуратура, на която са подсъдни делата за организирана престъпност, с нов наблюдаващ прокурор Ирина Арменова, заяви Румяна Арнаудова. Анализът на Софийската градска прокуратура е показал, че „са събрани нови факти за създаване и ръководене на ОПГ с користна цел и за длъжностни присвоявания от 1 януари 2003-а (откакто мажоритарен собственик е Цветан Василев – б.р.) до юни 2014 г. (тогава КТБ бе поставена под особен надзор – б.р.)“.

Обвинения за организирана престъпност срещу него и останалите 13 разследвани, сред които бившите членове на управата на банката и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, още не са повдигнати, но предстоят. В Сърбия е изпратена и нова призовка до Василев да се яви пред българската прокуратура. А „старият“ прокурор по КТБ Иван Гешев междувременно се кандидатира за шеф на спецпрокуратурата. И явно няма да се раздели с делото на живота си.

Според Арнаудова разследването може да приключи и до края на годината. А в нейния прочит нямало никакви шансове междувременно обвиняемите сами да поискат внасянето на делото в съда. По правилата на НПК те могат да го направят след изтичане на 2 г. от повдигането на обвинения – т.е. още този месец.

Да, ама не. Говорителят на главния прокурор заяви: „Тъй като досега делото 344 дни е било в съда (по мерки за неотклонение, искания за запори и прочее – б.р.), този срок не се взема предвид при изчисляване на двегодишния срок„. От което излиза, че прокуратурата има още 1 година „спокойствие“ по въпроса.

Няма такова нещо в закона – ясно е казано кой е началният момент, от който започват да текат въпросните две години, категорични са правници.

Още по темата: На първа инстанция Белград пак разреши екстрадицията на Цветан Василев

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.