Последни новини
Home / Законът / Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд с 40 страници „лично становище“ за промените в ЗСВ

Председателят на ВАС Георги Колев категорично се обяви против въвеждането на задължителна норма от дела за шефовете на двете върховни съдилища. „Нововъведението“ е залегнало във втория пакет от промени в Закона за съдебната власт и е прецедент в най-новата ни история. Предвидено е общите събрания на ВКС и ВАС да определят норма за натовареност на председателите си, сиреч да им вменят задължение за гледане на дела. Подобно нещо обаче липсва за третия от „тримата големи“ – главният прокурор.

Фигурите на „тримата големи“ са конституционно определени, те не са идентични с останалите административни ръководители в съдебната власт, категоричен бе днес Колев пред журналисти. „Изключително странна, популистка идея е да се определя процент за натовареност на председателите на върховните съдилища“, оцени той.

Георги Колев обяви, че е написал 40 страници „лично становище“ за промените в съдебния закон, което е изпратил на правосъдния министър Екатерина Захариева и до Министерския съвет. После поясни -това е личното ми становище и „на част от колегите“. В него преобладавали критиките. Мнение на целия Върховен административен съд няма да има – не е свиквано общо събрание по този въпрос.

На днешното заседание на ВСС, посветено именно на втория пакет изменения в закона, Колев разкритикува част от предвидените правомощия на общите събрания и прогнозира настъпването на „неконтролирана анархия“. Едно от нещата, срещу които той възразява, е общото събрание да има думата за председателите на отделенията в съда. И заподозря, че текстът е писан конкретно за него като председател на ВАС.

Заседанието на ВСС по темата продължава.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.