Последни новини
Home / Законът / Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд с 40 страници “лично становище” за промените в ЗСВ

Председателят на ВАС Георги Колев категорично се обяви против въвеждането на задължителна норма от дела за шефовете на двете върховни съдилища. “Нововъведението” е залегнало във втория пакет от промени в Закона за съдебната власт и е прецедент в най-новата ни история. Предвидено е общите събрания на ВКС и ВАС да определят норма за натовареност на председателите си, сиреч да им вменят задължение за гледане на дела. Подобно нещо обаче липсва за третия от “тримата големи” – главният прокурор.

Фигурите на “тримата големи” са конституционно определени, те не са идентични с останалите административни ръководители в съдебната власт, категоричен бе днес Колев пред журналисти. “Изключително странна, популистка идея е да се определя процент за натовареност на председателите на върховните съдилища”, оцени той.

Георги Колев обяви, че е написал 40 страници “лично становище” за промените в съдебния закон, което е изпратил на правосъдния министър Екатерина Захариева и до Министерския съвет. После поясни -това е личното ми становище и “на част от колегите”. В него преобладавали критиките. Мнение на целия Върховен административен съд няма да има – не е свиквано общо събрание по този въпрос.

На днешното заседание на ВСС, посветено именно на втория пакет изменения в закона, Колев разкритикува част от предвидените правомощия на общите събрания и прогнозира настъпването на “неконтролирана анархия”. Едно от нещата, срещу които той възразява, е общото събрание да има думата за председателите на отделенията в съда. И заподозря, че текстът е писан конкретно за него като председател на ВАС.

Заседанието на ВСС по темата продължава.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.