Последни новини
Home / Законът / Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Георги Колев: Норма от дела за председателите на ВКС и ВАС? Пълен популизъм

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд с 40 страници “лично становище” за промените в ЗСВ

Председателят на ВАС Георги Колев категорично се обяви против въвеждането на задължителна норма от дела за шефовете на двете върховни съдилища. “Нововъведението” е залегнало във втория пакет от промени в Закона за съдебната власт и е прецедент в най-новата ни история. Предвидено е общите събрания на ВКС и ВАС да определят норма за натовареност на председателите си, сиреч да им вменят задължение за гледане на дела. Подобно нещо обаче липсва за третия от “тримата големи” – главният прокурор.

Фигурите на “тримата големи” са конституционно определени, те не са идентични с останалите административни ръководители в съдебната власт, категоричен бе днес Колев пред журналисти. “Изключително странна, популистка идея е да се определя процент за натовареност на председателите на върховните съдилища”, оцени той.

Георги Колев обяви, че е написал 40 страници “лично становище” за промените в съдебния закон, което е изпратил на правосъдния министър Екатерина Захариева и до Министерския съвет. После поясни -това е личното ми становище и “на част от колегите”. В него преобладавали критиките. Мнение на целия Върховен административен съд няма да има – не е свиквано общо събрание по този въпрос.

На днешното заседание на ВСС, посветено именно на втория пакет изменения в закона, Колев разкритикува част от предвидените правомощия на общите събрания и прогнозира настъпването на “неконтролирана анархия”. Едно от нещата, срещу които той възразява, е общото събрание да има думата за председателите на отделенията в съда. И заподозря, че текстът е писан конкретно за него като председател на ВАС.

Заседанието на ВСС по темата продължава.

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.