Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент създава анкетна комисия за „Досиетата от Панама“

Европейският парламент създава анкетна комисия за „Досиетата от Панама“

Defakto.bg
 Европейският парламентът е приел предложението на политическото си ръководство за създаване на анкетна комисия, която да разгледа разкритията от „Досиетата от Панама” относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти, съобщи пресцентърът на ЕП.  Тя ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци. Както и опасенията, че Европейската комисия и държавите в общността не съумяват да наложат спазването на директивите.  

Един от аспектите на проверката е и дали страните са изпълнили записаното в европейското законодателство “спонтанно съобщаване на информация на друга държава членка в случаите, когато има основания да се предполага, че е възможно да има загуба на данъчни приходи”.

Комисията със състав от 65 души ще има дванадесет месеца, за да приеме окончателния си доклад.  Създаването на специална комисия по казуса беше поискано от 337 европейски депутати. От групата на социалистите и демократите разпространиха съобщение, че  европейският парламент  е подкрепил с голямо мнозинство  предложенията на техния  белгийски евродепутат  Hugues Bayet  срещу  масивното  укриването на данъци от мултинационални компании. “Това е важна победа в борбата ни за справедливост, се казва в съобщението.

Мандатът на комисията е бил одобрен на 2 юни от Председателския съвет на Парламента, който е съставен от председателя и лидерите на политическите групи.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.