Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция Белград пак разреши екстрадицията на Цветан Василев

На първа инстанция Белград пак разреши екстрадицията на Цветан Василев

Defakto.bg

Първоинстанционният Висш съд в Белград е разрешил екстрадицията на Цветан Василев в България, потвърди пред De Facto Legal адвокатът на банкера Константин Симеонов. Това е станало още в началото на май, решението е оспорено пред апелативния съд.

Разрешението на Висшия съд обаче е само по обвинението за длъжностното присвояване на 206 млн. лева от КТБ. Изпратените допълнително от прокуратурата „разяснения“ за извършено от Василев и друго престъпление – безстопанственост в особено големи размери, не са били приети. На първа инстанция не са разгледани и твърденията на Цветан Василев, че процесът срещу него всъщност е политически. Този аргумент най-вероятно ще се преценява от сръбския министър на правосъдието, който последен има думата за екстрадицията. Ако той каже „не“, банкерът няма да бъде предаден на българските власти.

За първи път първоинстанционният съд разреши екстрадицията през 2015 г., но апелативният съд отмени това решение заради нарушения. Сега предстои втората инстанция също да се изкаже по въпроса повторно. После следва правосъдният министър.

Междувременно е в ход процедура по поисканото от Цветан Василев политическо убежище в Сърбия и тя също не е приключила. Удовлетворяването на молбата му ще е спънка за предаването му на родното правосъдие.

А докато текат всички тези процедури в Белград, този месец ще се навършат две години от повдигането на обвинения по делото за източването на Корпоративна търговска банка, за което са привлечени бившите изпълнителни директори, членове на управата, одитори, квестори. По правилата на НПК след изтичането на този срок обвиняемите могат сами да поискат да бъдат предадени на съд. И ако прокуратурата не го внесе в определен срок, процесът се прекратява.

Виц? А може би….

Междувременно прокурорът по КТБ Иван Гешев се кандидатира за шеф на специализираната прокуратура, която се занимава с организираната престъпност.

А сред магистратите е плъзнала мълва, че се готви ново обвинение по делото КТБ – този път за създаването на организирана престъпна група!

Прилича на виц – ОПГ от банкери е чудо невиждано и нечувано досега! Но знае ли човек…

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.