Последни новини
Home / Законът / Адвокатът: Цветан Василев не може да бъде съден у нас за организирана престъпна група

Адвокатът: Цветан Василев не може да бъде съден у нас за организирана престъпна група

Defakto.bg

Ново двайсе! Апелативният съд в Белград пак върнал делото за екстрадицията

Новостите покрай Цветан Василев набират скорост от вчера насам. След като се разбра, че първата инстанция в Белград отново е разрешила екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ у нас, днес адвокатът Константин Симеонов изненада с нова вест: А апелативният съд в Белград пак е върнал делото.

Този път наистина връщането не е по същество, а по процедура – Висшият съд в Белград пропуснал да връчи препис на български език на Цветан Василев, уточни защитникът пред De Facto Legal. Но, така или иначе, екстрадиционното производство очевидно се бави.

По-интересно обаче е другото – какво става след като прокуратурата официално обяви, че разследването за източването на КТБ прераства в дело за организирана престъпна група начело с Цветан Василев?

Правилата по европейската конвенция за екстрадиция са пределно ясни – човекът може да бъде съден само по обвинението, по което е поискано и разрешено неговото връщане, напомни по този повод Симеонов. България е поискала екстрадицията на Цветан Василев по обвинение за длъжностното присвояване на 206 млн.лв. от КТБ. И, ако Сърбия удовлетвори тази молба, мажоритарният собственик на фалиралата банка може да бъде съден в България само за това. За друго обвинение, било и като ръководител на ОПГ от банкери, одитори, квестори и т.н., прокуратурата трябва да изпрати ново искане, по което да се образува ново екстрадиционно дело и то да си тече самостоятелно. В тази връзка Константин Симеонов напомни, че сръбският съд вече е отказал да разгледа разширено искане на нашата прокуратура за евентуално друго обвинение срещу Василев – безстопанственост в особено големи размери. Изводът – ако държи делото за престъпната банда да влезе в съда, прокуратурата няма интерес от връщането на Василев.

Пред БНР днес адвокатът каза също:

„“Съдейки по изявленията на Румяна Арнаудова, от вчера имат намерение за повдигане на обвинение за организирана престъпна група, което аз очаквах да се случи преди година и половина. Очевидно е, че искат да преместят делото в специализираната прокуратура и да го внесат в специализирания съд. Така си избират съд. Наблюдаващият прокурор по делото е кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура. Прокуратурата много ревниво се отнася към информацията по делото и ние не сме допускани до разпитите на свидетели. 2-годишният срок за евентуално искане за внасяне на делото в съда или прекратяване изтича съвсем скоро. За някои от обвиняемите вече изтече“.

На аргумента на говорителя на главния прокурор, че в двегодишния срок не влиза времето, през което делото е престояло в съда, в случая 344 дни, защитникът бе категоричен: През този период от близо една година обаче разследването по КТБ не е спирало. За това не може въпросните 344 дни така свободно да се принаждат към законовия срок. Другото ще обезсмисли замисъла на НПК да няма „вечни обвиняеми“ – по тази логика прокуратура и пет години може да прави искания в съда, за да държи преписки там и да си удължава срока!

Адвокатът на Цветан Василев обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че оказва натиск върху сръбските власти за екстрадирането на Василев:

„Сърбия е независима държава и опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да се меси във вътрешните й работи не се харесват. Той направи няколко опита да сезира ЕК заради това, че екстрадиционната преписка в Сърбия се развива бавно, като се опитваше да влияе на предприсъединителния процес на Сърбия в ЕС. Имам информация от ЕК, че това е недопустимо.“

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.