Последни новини
Home / Избрано / Адвокат Михаил Екимджиев: Цветанов ще си плати, колкото Борисов за смъртта на Чакъра! А трябва.

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветанов ще си плати, колкото Борисов за смъртта на Чакъра! А трябва.

Defakto.bg

Търсенето на отговорност за осъжданията в Страсбург е начинът да се създаде адекватна  култура, памет и институционален опит, коментира  юристът.

В четвъртък за седми път  България беше осъдена в Страсбург заради  бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е доказан рецидивист по газене на презумпцията за невиновност!   Тенчо Попов- един от обвинените и съдените по емблематичното дело за „абсолютния престъпник“ осъди България в Страсбург,  държавата ще плати за безобразието общо 19 000 евро  – 10 000 евро обезщетение на Попов, 4000 евро на съпругата му и 5000 евро за разноски.

  Досега Цветанов поименно е сочен като нарушител в делата на Борислав Гуцанов (операция „Медуза“), бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция „Касоразбивачи“), по няколкото дела за „Октопода“ – на Алексей Петров, Дамбовците, Антон-Петров-Хамстера. Сметката обаче я плаща не Цветанов, а всички ние -данъкоплатците. 

  Докога, без да се търси отговорност от виновните длъжностни лица,  данъкоплатците ще се разплащат за безобразията в подобни случаи –   с този въпрос се обърнахме  за коментар към правозащитника Михаил Екимджиев, чието адвокатско дружество “Екимджиев и партньори“ представляваше  Тенчо Попов пред Съда по човешките права. Екимджиев  спечели още  няколко  дела в Страсбург срещу същия вътрешен министър. Ето и неговият коментар. 


 

Осъжданията на държавата в Страсбург заради безпрецедентните полицейски  акции под ръководството на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бяха предвидими още през 2010 година. Нееднократно предупреждавахме за това.  Седмото осъждане на България заради същото лице потвърди, че сме били добри пророци.

Дали да се търси имуществена отговорност от виновните длъжностни лица в подобни случаи?  Всичко е въпрос на  добра воля за защита на обществения интерес и държавния бюджет.

В Закона за отговорността на държавата и общините има текст, който предвижда задължение на държавата да реализира регресна отговорност от длъжностните лица в  изпълнителната власт, когато те със свои актове – действия или бездействия, са станали причина за осъждането й.  В същия закон изрично е посочено, че магистратите и лицата от приходните агенции отговарят имуществено, само ако  действията им бъдат признати с влязла в сила присъда. Това не се отнася за министрите.

Нещо повече, този принцип може да се прилага и спрямо лица, които са били в държавния апарат, а вредата е настъпила след като са излезли от него. Разбира се, ако има политическа воля и се намери някой,  който да инициира такова производство.

Всъщност Владислав Горанов, като финансов министър би могъл да разпореди на подчинените му приходни агенции  –  Агенцията за държавен и финансов контрол, НАП  и т.н. след проверка,  да поискат обратно в  бюджета платените средства.  (По изчисления на Медиапул досега държавата е платила от бюджета заради Цветанов общо 123 000 евро на пострадалите б.р.)

Имаме класически случай,  в който държавата е пряко ощетена  както от изказванията, така и  от разпорежданията на един министър.  При това става дума за акции, които Цветанов адмирираше, нещо повече, гордееше се с тях. Беше ясно,  че са планирани и осъществявани под негово непосредствено ръководство. Самото осъждане на държавата и критиката на Европейския съд в Страсбург, е именно по повод  планирането и провеждането на тези акции заради ненужната им силоващина.  Бившият МВР –шеф бе и  изрично  упоменат в  осъдителните решения на Съда в Страсбург заради скандалните му изказвания, които звучаха като присъди над хора, които още не бяха стъпвали в съда.

Така, че пряката отговорност като ръководител на МВР,  е  очевидна.

Допускам обаче, че ще се случи същото като след осъждането на България заради  смъртта на Тодор Димов –Чакъра през 2003 г. Тогава той  беше изпепелен с гранатомет, а Бойко Борисов, като главен секретар на МВР, се гордееше, че е разпоредил гибелта му.  Когато стана дума обаче за личната му отговорност, след последвалото осъдително решение – .замълча и се покри!

(б. р. През 2003 г. по нареждане на Борисов бяха изстрелянии 15 гранати от гранатомети срещу Чакъра.  Европейският съд заключи, че срещу Димов е била употребена непропорционално голяма полицейска сила. Тогава държавата изплати 50 000 евро обезщетение на  наследниците на загиналия).

Нужно е да се  намери и съд с достатъчна ерудиция , смелост и независмиост, който да даде едно адекватно решение, така че българските данъкоплатци да спрат да плащат за беззаконията, извършени от техните управници.

Търсенето на отговорност  в подобни случаи е принципен въпрос. Това е начинът да се създаде адекватна култура, памет и институционален опит. И да се знае, че и министрите след  Цветанов  трябва да се откажат от поведение, което е  несъвместимо с правовата държава.

Още по темата: Адвокат Емилия Недева:Правителството може да си търси парите от Цветан Цветанов за осъжданията в Страсбург

Адвокат Светла Маргаритова: Цветанов, съдят държавата заради твои акции, защо плащаме ние?!

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Иван Брегов: Някои кратки бележки относно методическото ръководство върху дейността на прокуратурите

Иван Брегов, Институт пазарна икномика Според предложения Закон за изменение и допълнение на Конституцията една …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.