Последни новини
Home / Законът / Захариева подкрепи европейския кодекс срещу речта на омразата в интернет  

Захариева подкрепи европейския кодекс срещу речта на омразата в интернет  

Defakto.bg

 

Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи подписания миналата седмица Кодекс за поведение срещу незаконната реч на омразата в интернет.

Документът е подписан между Европейската комисия и Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб, и е  бил представен в четвъртък  на Съвета на министрите на правосъдието в Люксембург от комисар Вера Йоурова, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.

В кодекса ИТ компаниите поемат ангажимента да въведат прозрачни и ефективни процедури за преглеждане на всички сигнали за реч на омразата с цел тя да бъде премахвана от задължават  техните онлайн платформи или достъпът до такова съдържание да бъде прекратен. Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб поемат ангажимент да премахват тази реч в 24-часов срок от получаването на нотификация. Нещо повече, компаниите са се задължили да  обучат своите потребители какво от съдържанието на публикациите им   няма да се толерира от тях. ИТ компаниите ще определят точки за контакт във всяка страна членка, които да получават сигнали за незаконно съдържание, за да се вземат мерки максимално бързо.

Страните са се споразумели за целите на Кодекса да използват дефиницията за реч на омразата, съдържаща се в решение на Съвета на министрите от 2008 г. – „всякакво действие, публично призоваващо към насилие или омраза, насочено срещу групи от хора или към член на тази група, дефинирана по признак раса, цвят на кожата, религия,  национален или етнически произход“.

На 14 юни 2016 г. в Брюксел ще се проведе среща на представители на държавите-членки за създаване на Група на ЕС на високо ниво за борба с расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост. От страна на България контактна институция е Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“.

По време на Съвета министър Захариева е подкрепила от името на България предложението за Директива за някои аспекти на договорите за предоставяне на цифрово съдържание от търговци към потребители за услуги онлайн. Тя е  настояло проектът да се хармонизира със сегашните директиви за защита на потребителите и за договорите за онлайн продажби и продажби на други стоки от разстояние.

По време на заседанието на Съвета България се е обявила за създаването на европейска централизирана база данни с пръстови отпечатъци на осъдени граждани от трети страни с оглед предотвратяването на терористични заплахи, подкрепила е и предложението за създаване на Служба на Европейски прокурор, съобщава  МП.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.