Последни новини
Home / Законът / След “не”-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

След “не”-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

Defakto.bg

Председателят на Съда на Европейския съюз Коен Ленартс подкрепи идеите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, както и останалите стъпки от съдебната реформа в България. Той бе запознат с основните промени в организацията и функциите на органите на съдебната власт от българския правосъден министър Екатерина Захариева, която той прие в кабинета си в сградата на съда в Люксембург, съобщи ведомственият пресцентър.

Новината идва, след като вчера Висшият съдебен съвет “не съгласува”, т.е. каза “не” на целия проект, предвиждащ въвеждане на съдийското самоуправление и децентрализация на прокуратурата.

“Съдия Ленартс похвали специално текстовете за съдийското самоуправление и кариерното развитие, разписани във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет другата седмица. „Най-важният фактор за успех на съдебната реформа е човешкият капитал“, изтъкна той.

Белгиец по народност, съдия Ленартс отбеляза, че структурата на българския Висш съдебен съвет е напълно идентична като същия орган в неговата родина. Той отбеляза и любопитен факт, който открил наскоро заедно с българския съдия Александър Арабаджиев – че девизът на България и Белгия е един и същ: „Съединението прави силата“, съобщиха от правосъдието

Били обсъдени още плановете за създаване на Служба на Европейския прокурор, както и номинирането на още един български съдия в Общия съд на Европейския съюз, в който на 1 септември т.г. ще се влее Съдът на публичната служба. Председателят на Съда изтъкнал изключителния принос на българските съдии в институцията.

На срещата е присъствал и българският съдия Александър Арабаджиев.

Още по темата: ВСС “въстана” срещу промените в съдебния закон

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.