Последни новини
Home / Законът / След „не“-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

След „не“-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

Defakto.bg

Председателят на Съда на Европейския съюз Коен Ленартс подкрепи идеите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, както и останалите стъпки от съдебната реформа в България. Той бе запознат с основните промени в организацията и функциите на органите на съдебната власт от българския правосъден министър Екатерина Захариева, която той прие в кабинета си в сградата на съда в Люксембург, съобщи ведомственият пресцентър.

Новината идва, след като вчера Висшият съдебен съвет „не съгласува“, т.е. каза „не“ на целия проект, предвиждащ въвеждане на съдийското самоуправление и децентрализация на прокуратурата.

„Съдия Ленартс похвали специално текстовете за съдийското самоуправление и кариерното развитие, разписани във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет другата седмица. „Най-важният фактор за успех на съдебната реформа е човешкият капитал“, изтъкна той.

Белгиец по народност, съдия Ленартс отбеляза, че структурата на българския Висш съдебен съвет е напълно идентична като същия орган в неговата родина. Той отбеляза и любопитен факт, който открил наскоро заедно с българския съдия Александър Арабаджиев – че девизът на България и Белгия е един и същ: „Съединението прави силата“, съобщиха от правосъдието

Били обсъдени още плановете за създаване на Служба на Европейския прокурор, както и номинирането на още един български съдия в Общия съд на Европейския съюз, в който на 1 септември т.г. ще се влее Съдът на публичната служба. Председателят на Съда изтъкнал изключителния принос на българските съдии в институцията.

На срещата е присъствал и българският съдия Александър Арабаджиев.

Още по темата: ВСС „въстана“ срещу промените в съдебния закон

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.