Последни новини
Home / Законът / След „не“-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

След „не“-то на кадровиците, шефът на Съда на ЕС подкрепи промените в съдебния закон

Defakto.bg

Председателят на Съда на Европейския съюз Коен Ленартс подкрепи идеите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, както и останалите стъпки от съдебната реформа в България. Той бе запознат с основните промени в организацията и функциите на органите на съдебната власт от българския правосъден министър Екатерина Захариева, която той прие в кабинета си в сградата на съда в Люксембург, съобщи ведомственият пресцентър.

Новината идва, след като вчера Висшият съдебен съвет „не съгласува“, т.е. каза „не“ на целия проект, предвиждащ въвеждане на съдийското самоуправление и децентрализация на прокуратурата.

„Съдия Ленартс похвали специално текстовете за съдийското самоуправление и кариерното развитие, разписани във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет другата седмица. „Най-важният фактор за успех на съдебната реформа е човешкият капитал“, изтъкна той.

Белгиец по народност, съдия Ленартс отбеляза, че структурата на българския Висш съдебен съвет е напълно идентична като същия орган в неговата родина. Той отбеляза и любопитен факт, който открил наскоро заедно с българския съдия Александър Арабаджиев – че девизът на България и Белгия е един и същ: „Съединението прави силата“, съобщиха от правосъдието

Били обсъдени още плановете за създаване на Служба на Европейския прокурор, както и номинирането на още един български съдия в Общия съд на Европейския съюз, в който на 1 септември т.г. ще се влее Съдът на публичната служба. Председателят на Съда изтъкнал изключителния принос на българските съдии в институцията.

На срещата е присъствал и българският съдия Александър Арабаджиев.

Още по темата: ВСС „въстана“ срещу промените в съдебния закон

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.