Последни новини
Home / Законът / ВСС на изпитание: Ще избере ли председател на Софийския апелативен съд?

ВСС на изпитание: Ще избере ли председател на Софийския апелативен съд?

Defakto.bg

Утре съдийската колегия на ВСС е на важно изпитание – изборът на титулярен председател на Софийския апелативен съд. Ще е пети поред опит за успешен финал на този отговорен вот на полето на действащия съдебен съвет. Но за първи път „горещия картоф” е в ръцете само на съдиите в него след разделянето на ВСС. А столичният апелативен съд е ключов – той е втора инстанция по делата срещу министри, депутати, магистрати. В него се решават спорове за милиони. И близо две години е без титулярен шеф.

Предисторията е известна – дотук подкрепа на мнозинството не получиха нито бившият председател Веселин Пенгезов, ни дългогодишният зам.-председател и шеф на търговското отделение Стефан Гроздев. Скандално, без ясни мотиви „защо” мнозинството във ВСС на два пъти отхвърли и кандидатурата на известната съдийка Нели Куцкова. Въпреки похвалите за нейния професионализъм и подкрепата й от голяма част от апелативните съдии, кадровиците решиха, че Куцкова щяла да е „разединител”. Решението им бе предшествано от публично изявление на премиера Борисов за „политическото” минало на съдийката, което я правело неподходяща за поста. Уви, Върховният административен съд не видя нищо нередно в това.

Сега кандидадът е нов – другият зам.-председател на съда Даниела Дончева, начело на гражданското отделение на САС. Атестацията й е отлична, името й не е замесвано в скандали. В изпратено до съвета становище обаче от БИПИ предупредиха: в концепцията си Дончева буквално е копирала тази на бившия си шеф Пенгезов. А след като неговите идеи за управление не допаднаха на кадровиците….

Членове на ВСС подсказват – изборът ще е оспорван. Но гласовете може би отсега са преброени в класическото вече за съдийската колегия съотношение 8 на 6 в полза на оспорвания кандидат. Така, както стана миналата седмица с избора за окръжен съд-Благоевград. Предстои да чуем аргументите „за” и „против” Дончева. Чува се, че ако тя бъде избрана, съдът де факто ще се управлява от отхвърления кандидат Стефан Гроздев, сега и.ф. председател на САС. Дали е така? Членовете на Висшия съдебен съвет да преценят.

А междувременно след скандалите около Благоевград и на базата на отправените взаимни обвинения между ръководствата на районния и окръжния съд двама от ВСС – Соня Найденова и Калин Калпакчиев вече са внесли в деловодството на съвета искане за детайлна проверка на работата на съдилищата в този регион. Целта е, макар и пост фактум, с факти да се установи има ли прави и криви в тази битка.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.