Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева: До края на деня чакам забележките на ВСС по съдебния закон. В писмен вид!

Министър Захариева: До края на деня чакам забележките на ВСС по съдебния закон. В писмен вид!

Defakto.bg

Ако Висшият съдебен съвет има забележки към промените в Закона за съдебната власт, да ги предостави до края на деня, и то в писмен вид. Това призова днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева  по БНТ във връзка с несъгласувания от ВСС проект в края на миналата седмица.

„Надявам се да е станало някакво недоразумение и когато проектът влезе в парламента, членовете на ВСС да имат по-конструктивна позиция”, каза още министърът. Захариева допълни, че част от отхвърлените от висшите магистрати текстове са били предложени преди това именно от тях, а единствените им забележки по време на обсъждането на проекта в Съвета по съдебна реформа са били по главата за Инспектората към ВСС.

„Един от членовете предложи дори нещо абсурдно, да не се съгласува проектът, защото противоречи на сегашния закон. Ами нали заради това го променяме? Щом са поискали съдебната охрана (те ли ще превозват арестантите?) да мине към тях, да вземем да им прехвърлим и затворите?“, каза още министър Захариева. Според нея отрицателното решение на ВСС удря върху репутацията на държавата и върху хода на съдебната реформа, която се чака от магистратите и гражданите.

По думите й в предложенията на министерството няма нищо скрито-покрито. „Съдът е хоризонтална структура и имахме препоръки за засилване на правомощията на общите събрания. Това са становища от Съвета на Европа, направени в София на конференцията на високо равнище, както и от Европейската комисия, които се съдържат в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка. Ако така продължаваме, механизмът за наблюдение ще продължи още 10 години. В целия свят прокуратурата е вертикална структура, но отделният прокурор ще си преценява за делата“, обясни Захариева и припомни, че се въвежда абсолютна забрана за намеса във вътрешното убеждение на прокурора.

„И на събранията на прокурорите даваме повече правомощия – ще излъчват атестационните комисии, ще дават мнение за заместниците на съответната прокуратура“, обясни поправките в главата за прокуратурата.

По думите на правосъдния министър до кражба на фирми ще се стига изключително трудно след приемане на промените в Търговския закон, които наскоро бяха одобрени от правителството.

„На нотариална заверка ще подлежат не само подписите при прехвърляне на дялове и смяна на управител, но и съдържанието на документите. Длъжностните лица в Търговския регистър вече имат достъп до единната електронна система на нотариусите и могат в реално време да извършват проверка на представените пред тях документи“, заяви министър Захариева. Тя уточни, че новата процедура ще оскъпи с 14-16 лв. прехвърлянето на дружествени дялове, но като цяло промяната се  приветства от бизнеса, тъй като е гаранция срещу обсебването на фирми.

В проекта, който се очаква да бъде разгледан от Народното събрание, е предвидено и  въвеждането на оздравително производство за защита на предприятия от фалит, което е отговор и на европейските препоръки.

Търговците ще могат сами да инициират тази процедура и да предложат план за оздравяване на фирмата си, вместо директно да се преминава към производство по несъстоятелност.

Помолена да коментира жалби на длъжници от прекомерните такси на частните съдебни изпълнители, министър Захариева обясни, че в измененията на ГПК, които в момента се разглеждат в парламента, е предвидено намаляваме на сумата, която трябва да бъде внесена за спиране на изпълнителното производства. „Освен това длъжникът ще може да оспорва и оценката на имота“, каза още Захариева.

15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас, обяви още правосъдният министър. Тя припомни, че от години нищо не е правено за превъзпитанието в затворите, но в момента министерството има план, по който работи.  „Ще се наблегне на образованието и на навиците за труд, но един от основните въпроси е какво се случва, когато те излязат на свобода и никой не ги иска на работа“, каза правосъдният министър. Тя заяви, че с Министерство на труда и социалната политика се обсъжда програма за заетост  и трайна политика в тази насока.

Министър Захариева уточни, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести и в  момента има едно-две производства срещу директори на затвори. „Дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време след становище на инспектората“. По отношение на работата на надзирателите министърът на правосъдието коментира, че работата е трудна и не добре платена, но има такива служители, които въпреки това съвестно си вършат работата.

На въпрос за бягствата от правосъдието, Захариева коментира, че с предстоящите промени в НПК се въвежда по-бърза процедура по изпълнението на наказанието, като касационният съд изпраща директно на касационния прокурор присъдата, за да разпореди привеждането на осъдения за ефективно изтърпяване на наказанието. Сегашната практика показва, че влизането в затвора понякога се случва до 14 дни след постановяването на присъдата.

Предстои да бъде обявена нова процедура за електронни гривни, защото на първата е прекратена поради участие само на една фирма, каза министърката.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.