Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 30 години затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова

Окончателно: 30 години затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова

Defakto.bg

Един шумен процес – за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново, приключи. С решение от днес последната инстанция Върховният касационен съд обяви окончателната присъда: 30 години затвор за извършителя Илиян Здравков.

Драмата попадна под прожекторите на общественото внимание заради жестокостта на престъплението – момичето бе посечено с брадва заради “плячка” от общо 400 лв.

Ето съобщението на ВКС:

“С Решение № 158/13.06.2016 г., постановено по наказателно дело № 509/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението от 11.03.2016 г. по в.н.о.х.д. № 382/2015 г. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдена изцяло присъдата от 15.09.2015 г. на Окръжен съд – Велико Търново. Решението не подлежи на обжалване и протест.

С присъдата подсъдимият Илиян Здравков е признат за виновен в това, че на 28.02.2015 г. в гр. Велико Търново, в района на Южен пътен възел, при условията на опасен рецидив отнел от владението на Вероника Здравкова чужди движими вещи на обща стойност 401,81 лв., като употребил за това сила, и деянието е придружено с убийството на пострадалата, поради което е осъден на 30 години лишаване от свобода. Здравков е осъден да заплати на частните обвинители и граждански ищци – Надя Трайкова и Трайчо Трайков, сумата от по 100 000 лв. на всеки, представляващи обезщетение за претърпени в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Съдебният състав на ВКС приема за неоснователни доводите в касационната жалба на подсъдимия за явна несправедливост на наложеното наказание. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

Върховните съдии отбелязват, че въззивната инстанция е направила вярна преценка за изключителната тежест на престъплението, като с основание се е позовала на предхождащите деянието действия на подсъдимия, свързани с проследяване на пострадалата; на избраното място за извършване на престъплението – в близост до ЖП гарата; на използваното оръдие за сломяване съпротивата на пострадалата и за отнемане на вещите й – брадва; на избора на жертва – младо момиче, което се придвижва само и е физически по-слабо от подсъдимия; на интензивността на упражнената принуда, включваща множество удари със значителна сила по главата на пострадалата, които характеризират убийството като извършено с особена жестокост. Правилна и законосъобразна е преценката, че за изключителната обществена опасност на деянието от съществено значение са пълната незаинтересованост на Здравков към състоянието на пострадалата и опитът му да заличи следите от престъплението, намерил израз в избутване тялото на жертвата в реката.

Съставът на ВКС споделя и изводите за изключително високата степен на обществена опасност на дееца. Подсъдимият е осъждан многократно, предходните присъди са все за посегателства против собствеността, включително и за грабеж, придружен с убийство, като наред с това Здравков е бил осъден и за престъпление против половата неприкосновеност. „Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода” – пише в мотивите на ВКС.

Върховните съдии приемат за неоснователни доводите, че съдът не е взел предвид, че първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие. „Напротив, именно диференцираната процедура по чл. 371, т. 2 и сл. от НПК е предопределила и индивидуализацията на наказанието при условията на чл. 58а от НК, като съдилищата са съобразили указанията, дадени в ТР № 2/2015 год. на ОСНК, и са заменили доживотния затвор, правилно избран като най-подходящо наказание, с лишаване от свобода за срок от тридесет години” – категорични са съдиите от ВКС.”

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.