Последни новини
Home / Законът / „Ами аз?“ e номинирана за шеф на адвокатите в Кюстендил

„Ами аз?“ e номинирана за шеф на адвокатите в Кюстендил

Defakto.bg
zx620y348_2494372[1]
Венета Марковска – сама, след отказа на Плевнелиев през 2012 г. да я „закълне“ като конституционен съдия. „Ами аз“, попита тя, очевидно не разбрала, че процедурата по заклеването приключи преждевременно.
Неуспялата кандидатка за конституционен съдия Венета Марковска е предложена за председател на Адвокатската колегия в Кюстендил. Това съобщи  сайтът Webkafe,  като се позовава на регионалното издание „Вяра“.

Номинацията й идва след неуспешния първи опит за избор на председател в началото на годината.

Венета Марковска беше дългогодишен зам.-председател на ВАС, но напусна съдебната система със скандал след бламирането на номинацията й за член на Конституционния съд през 2012 г.

De Facto Legal припомня единствената по рода си конфузна ситуация, свързана с отказ на държавен  глава да присъства на  заклеването на конституционен съдия.   На 15 ноември 2012 г.  Росен Плевнелиев блокира встъпването в длъжност на Венета Марковска като член на КС, като отказа да присъства  на нейната клетва днес. Той прекъсна церемонията точно преди Венета Марковска да положи клетва и прочете декларацията, с която мотивира решението си:

„Няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд. Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си“, коментира Плевнелиев. Той мотивира позицията си с писмо от прокуратурата от същия ден за образувано досъдебно производство за търговия с влияние  срещу „неизвестен извършител“, което  медиите свързваха   с близкия на съдийката Георги Георгиев.  Имената на двамата нашумяха заради грозен  скандал с полицаи, които по-късно бяха оправдани от съда.
Преди Марковска тогава клетва положиха останалите избрани за членове на КС – Георги Ангелов (от съдийската квота), Борис Велчев (от президентската квота) и Анастас Анастасов от квотата на парламента. След като Анастасов се закле, президентът Плевнелиев направи изказването си.
Съдиите положиха клетва по реда на избирането им, като последна беше Марковска.  След конфузна пауза Венета Марковска попита „Ами аз?“, но председателят на Конституционния съд Евгени Танчев обяви, че церемонията не може да продължи без президента.

Въпреки 2-годишното досъдебно производство „срещу неизвестен извършител“ за търговия с влияние, подкуп и пране на пари, в което беше замесена Марковска, Висшият съдебен съвет й разреши да излезе от системата без дисциплинарно наказание и с парично обезщетение в размер на 20 заплати.

Сегашното номиниране на бившата съдийка е свързано с отменения през месец март избор за председател на адвокатската колегия в Кюстендил   от Висшия адвокатски съвет.  Венета Марковска от  2013 г. е вписана като адвокат в колегията в Кюстендил.

„Настоявам председател да бъде колега, заинтересован от адвокатската колегия, да живее и работи тук“, коментира обаче един от неуспелите кандидати при първия опит за избор на председател на Адвокатската колегия – Анани Константинов.

Изборът е насрочен за 16 юли, като предложения за председатели могат да се правят до 16 юни.

About De Fakto

Проверете също

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

След решение на Съда на ЕС,  ССБ апелира към съдиите за справедлива оценка на адвокатския труд по делата

  Съюзът на съдии  в България излезе с позиция  по решението на  Съда на Европейския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.