Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: За недоволните от съда – има горна инстанция

Калоян Топалов: За недоволните от съда – има горна инстанция

Defakto.bg

 

В понеделник  De Facto Legal публикува остър коментар под заглавие „Обучете или сменете този съдия” на юриста Тони Димов, ръководител на  Центъра за оценка на въздействието на законодателството. Авторът е категоричен, че по субективни причини съдия от Софийския градски съд е отказал регистрацията на дружество с нестопанска цел в обществена полза. Това е станало,  защото в наименованието на сдружението  пишело „Институт за …”. Аргументът на съдията пък бил  бил, че: „Сдружението не е никакъв институт”.

Димов е категоричен, че подобен отказ е несериозен и по същество означава забрана за сдружаване на гражданите. „ Без сериозни аргументи, казва той,  се  указва:”Идете и платете още нови безумни 60 лв. такса и минете наново през цялата процедура,  без названието „институт” в наименованието!“

De Facto Legal се обърна за коментар към ръководителя на СГС Калоян Топалов.

Той бе категоричен, че административния ръководител  не упражнява конрол върху преценките на съдията, който решава едно или друго дело. Това е несъвместимо с „принципите за безпристрастно решаване на делата въз основа само на закона и вътрешното убеждение на съдебния състав”, заяви Топалов.

По същия убедителен начин, като в скорошното си писмо до лидера на една политическа партия,(заради същия съдия- г-жа Лилия Илиева), напомни, че е недопустимо да бъдат нарушавани принципите на правораздаването,  заложени в конституцията,  Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове.

Не е работа на административния ръководител да се занимава с всеки недоволен от съда, още повече, че в конкретния случай недоволните могат да оспорят по институционален ред съдебното решение, каза Топалов.

Но обясни, че  голямата част от  решенията на критикувания съдия са получавали потвърждения от горните инстанции.

Научаваме, че регистрацията на юридическите лица е сериозно производство, а в СГС знаят доста за нелицеприятни практики на злоупотреби със закона. Не са редки случаите, при които дружества регистрирани с нестопанска цел на практика извършват стопанска дейност. Не са изключения и случаите, когато именно на дружества с нестопанска цел се прехвърлят дългове от измами с ДДС и не само.

Прав е  г-н Топалов да пази авторитета и независимостта на съда и съдиите в него. Все пак,  пожелаваме,  да не му се налага скоро да защитава  принципите на правораздаването заради причудливите мотиви все на един и същ съдия.

Още по темата:Обучете или сменете този съдия

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.