Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: С минирането на закона ВСС удря съдебната реформа

Лозан Панов: С минирането на закона ВСС удря съдебната реформа

Defakto.bg

Минирането на втория пакет от промени в Закона за съдебната власт слага спирачки пред прилагането на целия закон и в крайна сметка е удар върху съдебната реформа. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира днес решението на ВСС да „не съгласува” новите законови поправки, свързани със съдийското самоуправление и децентрализацията на прокуратурата. Контрата на съдебния съвет се случва при положение, че „както конституционните промени така и тези в ЗСВ са най-минималния и окастрен вариант на идеи, реализиране в законопроекта, които бяха предвидени още с актуализираната стратегия за реформата”, категоричен бе Панов.

Миналия четвъртък той не бе на заседанието, на което мнозинството от съвета отхвърли промените. А „опозицията” обяви, че това е пирова победа.

Днес председателят на ВКС видя и аналогии.

„Ситуацията ми изглежда малко като тази с промените в Конституцията. Знаете, че тогава ВСС имаше три позиции по въпроса. Другата връзка, която няма как да не направя е, че това се случва точно в момент, в който след месец и половина приключва тази сесия на Народното събрание и предстоят президентски избори. Миналата година пък имаше местни избори, така че няма как да не направя тези асоциации с предходен период”.

Според Лозан Панов мнозинството от ВСС  отхвърля проектозакона не заради принципни различия, а в „търсене на някаква друга цел”. „Важният въпрос е дали позицията на ВСС касае принципни различия, предложени в законопроекта, или поне от първоначалните обсъждания, проблеми свързани с прецизиране на текстовете. На вас как ви изглежда? За мен започна като тема, която касае прецизиране на текстовете и обсъждане на идеите, които са дадени от различни институции, а накрая прерасна в съвсем различна тематика, а именно споменаването на противоконституционност без никакви конкретни аргументи в полза на подобно становище. Това е тупане на топката или търсене на някаква друга цел. Време за тупкане на топката обаче няма”, категоричен бе председателят на ВКС. И напомни, че екипът на Христо Иванов е направил обсъждания с магистратите по всички апелативни райони, след смяната там е била и министър Екатерина Захариева. А членове на ВСС, както и представители на съдебни институции са участвали в заседанията на Съвета за съдебна реформа, където законовите промени бяха обсъждани няколко поредни пъти.

Що се отнася до становището на ВКС по предлагания проект, в момента то се изготвяло от тримата зам.-председатели на съда. То ще бъде предоставено на Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.