Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: С минирането на закона ВСС удря съдебната реформа

Лозан Панов: С минирането на закона ВСС удря съдебната реформа

Defakto.bg

Минирането на втория пакет от промени в Закона за съдебната власт слага спирачки пред прилагането на целия закон и в крайна сметка е удар върху съдебната реформа. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира днес решението на ВСС да „не съгласува” новите законови поправки, свързани със съдийското самоуправление и децентрализацията на прокуратурата. Контрата на съдебния съвет се случва при положение, че „както конституционните промени така и тези в ЗСВ са най-минималния и окастрен вариант на идеи, реализиране в законопроекта, които бяха предвидени още с актуализираната стратегия за реформата”, категоричен бе Панов.

Миналия четвъртък той не бе на заседанието, на което мнозинството от съвета отхвърли промените. А „опозицията” обяви, че това е пирова победа.

Днес председателят на ВКС видя и аналогии.

„Ситуацията ми изглежда малко като тази с промените в Конституцията. Знаете, че тогава ВСС имаше три позиции по въпроса. Другата връзка, която няма как да не направя е, че това се случва точно в момент, в който след месец и половина приключва тази сесия на Народното събрание и предстоят президентски избори. Миналата година пък имаше местни избори, така че няма как да не направя тези асоциации с предходен период”.

Според Лозан Панов мнозинството от ВСС  отхвърля проектозакона не заради принципни различия, а в „търсене на някаква друга цел”. „Важният въпрос е дали позицията на ВСС касае принципни различия, предложени в законопроекта, или поне от първоначалните обсъждания, проблеми свързани с прецизиране на текстовете. На вас как ви изглежда? За мен започна като тема, която касае прецизиране на текстовете и обсъждане на идеите, които са дадени от различни институции, а накрая прерасна в съвсем различна тематика, а именно споменаването на противоконституционност без никакви конкретни аргументи в полза на подобно становище. Това е тупане на топката или търсене на някаква друга цел. Време за тупкане на топката обаче няма”, категоричен бе председателят на ВКС. И напомни, че екипът на Христо Иванов е направил обсъждания с магистратите по всички апелативни райони, след смяната там е била и министър Екатерина Захариева. А членове на ВСС, както и представители на съдебни институции са участвали в заседанията на Съвета за съдебна реформа, където законовите промени бяха обсъждани няколко поредни пъти.

Що се отнася до становището на ВКС по предлагания проект, в момента то се изготвяло от тримата зам.-председатели на съда. То ще бъде предоставено на Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.