Последни новини
Home / Избрано / Консултация – Наследяването по закон

Консултация – Наследяването по закон

Defakto.bg

 Автор Атанас Йорданов

 Баща ми почина наскоро. Имам брат и сестра. Майка ни също е жива, а имаме и чичо – брат на татко. Опасявам се, че може да възникнат спорове  за наследството, защото няма завещание. Какво се полага по закон на всеки от нас? Пита Б. Караджов, София

Вашите брат и сестра, както и Вие имате право на равни части от наследството на баща си. Ако към момента на смъртта му той е бил женен за майка Ви и тя има право на част от наследството равна на вашите. В случая чичо Ви няма право на дял от наследството по закон.

При наследяването по закон роднините на починалия се разделят в четири реда наследници. Всеки предходен ред изключва следващите от наследяване. Например първи ред изключва втори, трети и четвърти. Преживелият съпруг има особен статус – той не влиза в никой от редовете, а наследява заедно с първите три реда като изключва напълно четвъртия.

Първият ред е съставен от децата на наследодателя и осиновените от него. Съгласно чл. 5 от Закона за наследството (ЗН) те наследяват равни части. Към тази първа група спадат и всички други низходящи на наследодателя – внуци, правнуци и т.н. (чл. 10 от ЗН).

Според чл. 6 от ЗН когато починалият не е оставил низходящи, наследяват го по равно родителите му или онзи от тях, който е жив. Това е вторият ред наследници.

Третият ред е съставен от две групи роднини. Първата са братята и сестрите (те са от втора степен на родство) и техните низходящи (трета и следващи степени на родство), а втората – възходящите на наследодателя. Това са баби и дядовци (втора степен), пра  баби и дядовци (трета степен) и т.н. В зависимост от това кои от роднините в тези две групи са живи към момента на смъртта на наследодателя те наследяват по закон в различно съотношение.

Така съгласно чл. 8 от ЗН когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части. А когато е оставил братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите – една трета.

Важно е да се знае, че еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават в наследство по закон половината от това, което получават родните братя и сестри. Еднокръвни са тези, които имат общ баща, а едноутробни – тези с обща майка. Родните братя и сестри са тези, при които съвпадат и двамата родители.

Четвъртият ред се състои от роднините по съребрена линия от трета до шеста степен на родство – чл. 8, ал. 4 от ЗН. Такива са например братя/сестри на родителите на наследодателя (чичовци/лели) и техните деца и внуци. Те наследяват по закон когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи. По-близкият по степен на родство и неговите низходящи изключват от наследяване по-далечния по степен.

Положението на преживелия съпруг се урежда от чл. 9 от ЗН. Така, ако наследодателят е оставил наследници от първи ред (деца, внуци), то съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете. Именно в тази хипотеза попадат читателят и неговите роднини, ако родителите им са били в брак към момента на смъртта на наследодателя. Щом трите деца и съпругата на починалия са живи и няма завещание, на всеки от тях се полага по закон 1/4 от наследството.

Когато съпругът наследява заедно с лица от втори и трети ред от значение за дяла от наследството е продължителността на брака като има два възможни случая. Първият е когато бракът е сключен преди по-малко от 10 години броени назад от деня на смъртта. А вторият – когато бракът е сключен преди повече от 10 години от смъртта.

В първия случай (при брак под 10 години), ако съпругът наследява само с възходящи или само с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството. А при брак над 10 години получава 2/3 от наследството.

Когато съпругът наследява едновременно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава 1/3 от наследството при брак под 10 години и половината при брак над 10 години.

Ако няма наследници от първи, втори или трети ред преживелият съпруг получава цялото наследство.

 

About De Fakto

Проверете също

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Радослав Димов и Ясен Тодоров категорични, че дори не познават Нотариуса, разчитат на институционална подкрепа

Прокурроската колегия записа серия от действията за изясняване на скандала  Прокурорската колегия на Висшия съдебен …

5 коментара

  1. Здравейте ,дядо ми е жив баба ми е починала те имат три деца ..а аз съм дъщеря на синът му т.е. внучка и нито един не живее с нас ..освен съпругат ми и децата ми и ние със съпругат ми плащаме всички данъци сметки и ремонт на къщата…мисълта мие можели да отидем в съдът и да покажа всички бележки и да се прехвърли автоматично къщата ..опасявам се че роднините ще ни изхвърлят

  2. Евгени

    Наследство между внуци
    Здравейте! Интересува ме каква част от наследство се разделя между внуци! Баща ми има брат те наследяват имот от баба и дядо(починали вече)! Татко и чичо също са починали ! От на татко страната съм само аз наследник а от на чичо страната са двама наследници! Брат и сестра! Въпросът е дали наследството се разделя на две и аз получавам 50% и те си разделят другите 50% между тях или делим по равно на 3? Което е нереално според мен но все пак вие сте специалистите!

  3. Свекър ми почина има втора съпруга с която не е живял повече от 20 години но нямат развод сега ще претендира за дал от наследството .Какво може да се направи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.