Последни новини
Home / Законът / Прогноза: Изходът от битката за Изборния кодекс е предрешен

Прогноза: Изходът от битката за Изборния кодекс е предрешен

Defakto.bg
Управляващите няма да допуснат промени във вече договорения компромис

Законодателни промени, които да удовлетворят недоволните от приетите през април поправки в Изборния кодекс, най-вероятно няма да има. Тази седмица в пленарната зала на Народното събрание влизат на първо четене 7 проекта за изменения в кодекса, които предлагат различни решения на основния проблем – наложените ограничения при гласуването в чужбина. Съотношението на силите в парламента обаче показва, че шанс да стигне до второ четене има само този на управляващите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, подкрепени от БДЦ, постигнат с големи компромиси. Мнозинството дружно отхвърли останалите проекти при разглеждането им в правната комисия на НС и не показва да е склонно на поправки при предстоящото им гласуване в пленарната зала.

Предлаганите от управляващите промени възстановяват възможността да се образуват секции извън българските посолства и консулства. Но само при подадени 60 заявления за гласуване от избиратели в чужбина и при условие че общият брой на секциите е максимум 35 в държава. Връща се и правото на шефовете на родните задгранични представителства да определят местоположението на секциите по предложение на местните българи. Тези изменения не бяха приети от представителите на сънародниците ни зад граница, тъй като отслабват само леко ограничителния режим, наложен по отношение на провеждането на изборите извън България. Зад тях обаче твърдо стоят ГЕРБ, проправителствената фракция на РБ, ПФ и БДЦ.

Няма шанс мнозинството да подкрепи 4-те проекта, внесени от ДСБ, ДПС, независимия Георги Кадиев и неколцина депутати от БДЦ, тъй като на практика с тях се иска пълно възстановяване на старите правила за гласуване в чужбина. Предложението за това направи омбудсманът Мая Манолова и получи силна гражданска подкрепа. Но за управляващите е неприемливо, тъй като ще зачеркне направените от тях промени досега. А и съдържа идеята за създаване на изборен район зад граница – инициатива, която първоначално подкрепиха, но след това изоставиха, без да дадат ясно обяснение.

Проектът на БСП също няма шанс да мине, тъй като предлага отпадане на другото радикално нововъведение на управляващите – задължителния вот. По тази причина неприемливи са и поправките на АБВ, които пък предлагат да се премахне единствената санкция за избирател, който не е изпълнил това задължение на два последователни вота от един и същи вид – изваждането му от избирателните списъци. БСП иска още избори и референдуми да се провеждат в два последователни дни. А ГЕРБ вече се опариха от скандала, който предизвикаха, като приеха веднъж сходно тяхно предложение, и едва ли ще рискуват отново.

Людмил Илиев, в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.