Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия се видя в чудо заради порой от отводи

Съдийската колегия се видя в чудо заради порой от отводи

Defakto.bg

Порой от отводи от конкурсни комисии засипаха съдийската колегия на ВСС. Стигна се дотам кадровиците да възобновят приключилото заседание, за да се „подсигурят“ с достатъчно резерви за писмения изпит за първоначално назначаване в апелативните съдилища (гражданска колегия), който трябва да се проведе тази събота.

По правило конкурсните комисии се състоят от петима редовни членове – четирима магистрати и един хабилитиран преподавател, и една резерва. Ако съставите не са попълнени, това минира провеждането на изпитите.

Миналия вторник съдийската колегия на ВСС чрез жребий определи двама „резервни“ апелативни съдии за злополучния конкурс. Впоследствие обаче и двамата са си дали отвод. За това днес отново бяха избрани две резерви. Минути след уведомяването им обаче и двете съдийки също са се отвели. Пенка Христова от Апелативен съд-Варна заявява, че не може да участва, защото преди половин година е заплатила обучение в 6 модула и този уикенд е последният модул, докладва Лозан Панов. Апелативният съдия от Пловдив Мариана Хитева пък е заявила невъзможност да отсъства от града заради влошеното здраве на съпруга си.

За това на възобновеното заседание рулетката отново се завъртя, като съдийската колегия предварително реши този път за избере трима резервни съдии и един преподавател, за да няма изненади в последния момент.

Компютърът посочи имената Петя Желязкова от Апелативен съд-Варна, Мария Георгиева от Апелативен съд-София и Славейка Костадинова от Апелативен съд-Пловдив. При моментална насрещна проверка обаче едната новоизбрана – Петя Желязкова тутакси отпадна, била отпуск. Мария Георгиева пък гледала малко дете, съгласие да участва в комисията дала само Слвейка Костадинова. Колегията обаче гласува и Костадинова, и Георгиева като резерви. Сред преподавателите жребият посочи доц.д-р Александър Иванов от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

По този повод Светла Петкова информира за решение на единната все още Комисия по предложенията и атестирането при неоснователен отвод от конкурс той да се прилага в кадровото досие на магистрата и да се взема предвид при оценката на работата му с атестация. „Участието в конкурсни комисии е задължение на магистрата по закон, а с неоснователни отводи се стопират конкурсите“, обяви Петкова.

Галина Карагьозова обаче възрази – не може да се преценява на едро и „на око“, нужно е внимателно разписване на критерии кой отвод е неоснователен. Като подобна регламентация не бива да се оставя на преценката на една комисия, а трябва да се обсъди от колегията. Самата Карагьозова обаче е скептична дали е изобщо е възможен регламент на отводите.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.