Последни новини
Home / Законът / Шефката на затворите у нас – в Управителния съвет на EuroPris

Шефката на затворите у нас – в Управителния съвет на EuroPris

Defakto.bg

 

На 5-тото годишно събрание и конференция на Европейската организация на корекционните служби EuroPris, проведена  в Заандам, Холандия, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) главен комисар Гергана Георгиева е избрана за член на Управителния съвет. Така за първи път в Управителния орган на организацията една от десетте представени държави ще бъде именно България. Мандатът на Георгиева ще бъде с продължителност от 3 години, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.

“За мен е това е голям жест и високо признание за България, която е пълноправен член на EuroPris  едва от миналата година. Убедена съм, че от ключово значение за развитието на нашите държави е превенцията от престъпления, а не тежките наказания. Благодаря на EuroPris, че оцени работата на всички колеги в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, каза Георгиева и допълни, че мисията на EuroPris за намаляване на рецидива и повишаване на обществената сигурност е мисия и на Министерството на правосъдието.

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова и директорът на ГДИН Гергана Георгиева са участвали в дискусиите за  работата на експертните групи на организацията по въпросите за прилагането на Рамково решение за трансфер на осъдени лица. В рамките на годишното събрание на EuroPris беше представена и така наречената “Бяла харта” на пренаселеността в затворите, която е изготвена от Главна дирекция „Права на човека и върховенство на закона“ към Съвета на Европа.

Европейската организация на корекционните служби EuroPris е неправителствена организация, основана през 2011 г. в Холандия. Тя обединява хората, работещи в областта на затворите, като специално внимание е насочено върху насърчаване на налагането на санкцията „лишаване от свобода“, съобразено с етичните норми, основано на правото, обмяна на информация и предоставяне на експертна помощ.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.