Последни новини
Home / Законът / Александър Корнезов – един отличен избор за съдия в Общия съд на ЕС

Александър Корнезов – един отличен избор за съдия в Общия съд на ЕС

Defakto.bg
cs400_26424[1]
Александър Корнезов, който е с отлична репутация в Съда на ЕС е автор на множество ценни четива за юристи, студенти по право и широката аудитория.

Доц.д-р Александър Корнезов е българското предложение за  съдия в Общия съд на Европейския съюз. Днес, сряда правителството е одобрило кандидатурата му по предложение на министрите на   правосъдието и външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов.    „Българското предложение е в духа на призивите на предишния председател на Съда, г-н Василиос Скурис за гарантиране на най-добра приемственост в работата на Съда по отношение на делата, свързани с публичната служба, в която понастоящем  Корнезов е съдия“, се казва в предложението на двамата министри.  И още: Смятаме, че Корнезов притежава необходимата правна експертиза и богат професионален опит, както и че е личност, която може да представи всички гаранции за своята независимост.
След одобрението на правителството, министърът на външните работи ще представи кандидатурата на  Корнезов на Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.

Кой е той?

Александър  Корнезов има отлична репутация в общността на Съда на ЕС,  показва проверка на  De Facto Legal. Роденият през  1978 г. юрист, е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките. Корнезов е учредител и член на управителния съвет на Българската асоциация за европейско право и отговорен редактор на сп. „Европейски правен преглед“. Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право.

След дипломирането в Софийския университет през 2003 г.  специализира Право на Европейския съюз в един от култовите университети – Колежа на Европа в Брюж, Белгия. Веднага след това Корнезов получава покана за работа в най-реномираната и мощна адвокатска компания по европейско право в Брюксел Van Bael & Bellis : “ Занимавах се предимно с европейско антидъмпингово и антисубсидийно право, европейското право на конкуренцията – картели, злоупотреба с господстващо положение, сливания и придобиване на контрол, както и с правото на Световната търговска организация. Сред клиентите, с които работех, мога да спомена Microsoft в прочутата им сага с Европейската Комисия, Sony, Hitachi, Cannon, Philips, множество компании от Китай, Индия, Близкия изток, както и с правителствата на Египет и Тайван“, споделя успелият българин.

Освен,че отговаря на всички условия  за заемане на висши съдебни длъжности у нас, нещо, което е и изискване към членовете на Общия съд,  Александър Корнезов е рекордьор по владеене на чужди езици в съдебната общност в Люксембург. Говори шест езика – английски, френски, руски, испански, португалски, а ползва и арабски.

Делата пред Общия съд

Понастоящем Съдът на Европейския съюз (СЕС) се състои от три юрисдикции: Съд (създаден през 1952 г.), Общ съд (създаден през 1988 г.) и Съд на публичната служба (създаден през 2004 г.,№, който се влива в  Общия съд).

СЕС упражнява контрол за законосъобразност на актовете на институциите на Европейския съюз, следи за спазването от държавите членки на задълженията им по договорите и тълкува правото на Съюза по искане на националните съдилища.

Общият съд, за който е предложен Александър Корнезов, има  най-малко по един съдия от всяка държава членка.  Съдиите се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки след консултация с комитет, който дава становище за годността на кандидатите да упражняват функциите на съдия. Мандатът им е от шест години с възможност за подновяване.

За разлика от Съда, Общият съд не разполага с постоянни генерални адвокати.  В края на декември 2015 г. специален рагламент обяви  двойно увеличаване на съдиите в  Общия съд.  Така от 25 декември 2015 г., те станаха 40, а от  1 септември 2016 г., броят им се увеличава на 47.

От 1 септември  2016 г.  Общият съд започва да разглежда като първа инстанция делата на публичната служба на Съюза, която от същата дата  се влива в Общия съд. Споровете, които Общият съд ще разглежда са свързани не само с въпросите на същинското служебно правоотношение (възнаграждение, развитие на кариерата, назначаване, дисциплинарни мерки и пр.), но и до проблеми на социалното осигуряване (болест, старост, инвалидност, трудова злополука, семейни надбавки и пр.). Общият съд ще е компетентен да разглежда и  спорове, страни по които са служители с особен статут –  а именно спорове между Евроюст, Европол, Европейската централна банка, Службата за хармонизация във вътрешния пазар (СХВП), Европейската служба за външна дейност и техните служители.

Общият съд е компетентен да разглежда още:

Жалби на държавите членки  срещу Комисията;

• Жалби, подадени от държавите членки срещу Съвета, относно актове, приети в областта на държавните помощи, на мерките за търговска защита („дъмпинг“) и актове, с които той упражнява изпълнителни правомощия;

• Искове за поправяне на вреди, причинени от институциите или от органите, службите и агенциите на Европейския съюз и неговите служители.

• Искове, основаващи се на сключени от Европейския съюз договори, които предвиждат изрично компетентността на Общия съд;

• Жалби в областта на интелектуалната собственост, подадени срещу Службата за хармонизация във вътрешния пазар (марки, дизайни и модели) и срещу Службата на Общността за сортовете растения.

Делата пред Общия съд  се решават от тричленни или петчленни съдебни състави, а в някои случаи – от един съдия. Общият съд може да заседава и в голям състав (петнадесет съдии), когато правната сложност или значението на делото налагат това. Решенията на Общия съд могат да бъдат обжалвани пред Съда на ЕС в срок от два месеца.  В съда на ЕС е другият авторитетен български съдия , Александър Арабаджиев, при  когото  Александър Корнезов дълги години бе ръководител на екипа от реферандери, които подготвят решенията по делата на съдиите.

Корнезов -младши е син на проф. Любен Корнезов,   известен юрист и политик от левицата. Преди три години Корнезов  – старши се оттегли от активна законодателна и политическа дейност по здравословни причини. Липсата му е забележима.

About Лилия Христовска

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.