Последни новини
Home / Законът / И прокуратурата иска да се отменят по-високите цени на винетките

И прокуратурата иска да се отменят по-високите цени на винетките

Defakto.bg

Да се отмени постановлението на Министерския съвет от ноември 2015 г., с което цените на годишните винетки за леки автомобили скочиха от 67 на 97 лв. За това настоява Върховната административна прокуратура пред Върховния административен съд. Поскъпването е в сила от 10 декември м.г.

Делото във ВАС е образувано по жалби на Николай Филев, Тодор Тодоров, Борислав Райчев, Сдружение “Силна икономика Лоялна алтернатива (СИЛА)“, Центъра за законодателни оценки и други с мотива, че тарифата е променена без обосновка и обществено обсъждане. обжалва този акт, защото промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане.

А Върховната административна прокуратура разпространи становището си по казуса.

Оспореният подзаконов нормативен акт да се отмени и преписката да се изпрати на съответния компетентен административен орган със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона, настоява ВАП.

Аргументите

Според чл.10, ал.6 от Закона за пътищата, размерът на таксите се определя от Министерския съвет с тарифа по предложение на министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството. Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и  министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Споед чл. 26, ал.2 от Закона за нормативните актове и чл. 77 от АПК  съставителят на проекта трябва да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите,  като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В  случая фазата на обсъждане на проекта изобщо липсва. Съответно няма предложения, становища и възражения по проекта. А изготвената по делото съдебно-техническа експертиза не може да установи еднозначно дали са били налични мотивите по проекта на сайта на МРРБ към 26.10.2015 г.

„Процедурата по приемане на нормативния административен акт е разписана императивно в защита на публичния интерес, ето защо допуснатото нарушение е съществено“, заявява прокуратурата.

Не е спазено и изискването за съгласуване на проекта с останалите ангажирани институции. Така например липсва съгласуване с МФ,  МВР, социалното министерство, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и др.

Липсват мотиви за промяната на цените. „Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на  причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива“, се казва в становището на ВАП.

Очаква се решението на Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.