Последни новини
Home / Законът / И прокуратурата иска да се отменят по-високите цени на винетките

И прокуратурата иска да се отменят по-високите цени на винетките

Defakto.bg

Да се отмени постановлението на Министерския съвет от ноември 2015 г., с което цените на годишните винетки за леки автомобили скочиха от 67 на 97 лв. За това настоява Върховната административна прокуратура пред Върховния административен съд. Поскъпването е в сила от 10 декември м.г.

Делото във ВАС е образувано по жалби на Николай Филев, Тодор Тодоров, Борислав Райчев, Сдружение “Силна икономика Лоялна алтернатива (СИЛА)“, Центъра за законодателни оценки и други с мотива, че тарифата е променена без обосновка и обществено обсъждане. обжалва този акт, защото промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане.

А Върховната административна прокуратура разпространи становището си по казуса.

Оспореният подзаконов нормативен акт да се отмени и преписката да се изпрати на съответния компетентен административен орган със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона, настоява ВАП.

Аргументите

Според чл.10, ал.6 от Закона за пътищата, размерът на таксите се определя от Министерския съвет с тарифа по предложение на министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството. Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и  министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Споед чл. 26, ал.2 от Закона за нормативните актове и чл. 77 от АПК  съставителят на проекта трябва да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите,  като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В  случая фазата на обсъждане на проекта изобщо липсва. Съответно няма предложения, становища и възражения по проекта. А изготвената по делото съдебно-техническа експертиза не може да установи еднозначно дали са били налични мотивите по проекта на сайта на МРРБ към 26.10.2015 г.

„Процедурата по приемане на нормативния административен акт е разписана императивно в защита на публичния интерес, ето защо допуснатото нарушение е съществено“, заявява прокуратурата.

Не е спазено и изискването за съгласуване на проекта с останалите ангажирани институции. Така например липсва съгласуване с МФ,  МВР, социалното министерство, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и др.

Липсват мотиви за промяната на цените. „Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на  причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива“, се казва в становището на ВАП.

Очаква се решението на Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.